Huden brändes av i ångbastun

Madelen, 20, kände inte värmen

Foto: privat
Madelen, 20, brände sig så illa i bastun att huden ramlade av.
HÄLSA

Personalen bad om ursäkt för den låga temperaturen i ångbastun.

Någon minut senare brände sig rullstolsburna Madelen, 20, så svårt att huden ramlade av.

– Jag kan fortfarande inte förstå att detta har hänt mig, säger hon.

”Vi beklagar den låga temperaturen i ångbastun i dag”. Den texten var det första som mötte Madelen Matis och hennes vän i entrén till simhallen i Värnamo i onsdags. Men ångbadet var allt annat än svalt.

Ingen känsel

Madelen är handikappad sedan födseln och saknar känsel under knäna. Därför kände hon inte hur den heta ångan efter bara någon minut fick huden på hennes ben att flagna. Men Madelens vän förstod att något inte stod rätt till.

– Hon kände på mina ben och upptäckte att ­huden höll på att trilla av, säger Madelen.

Vännen hjälpte henne att skölja brännsåren i kallt vatten. Efter en stund var även badhuspersonalen på plats och lade ett kylförband.

Tidigare klagomål

– Det var verkligen tur att hon reagerade så snabbt och kände på ­benen annars hade det kunnat gå hur illa som helst, säger Madelen upprört.

Enligt Stephan Lund, fritidschef i Värnamo kommun, hade personalen tidigare klagat på att bastuaggregatet hade varit för varmt.

– De hade därför skruvat ner temperaturen men det räckte tydligen inte. Ångbastun ska bidra till trivsel och inte vara en säkerhetsrisk.

Han ber nu om ursäkt för vad som hände Madelen.

– Vi har tillsammans med leverantören och byggaren gjort något slags felbedömning. Det är bara att beklaga och be om ­ursäkt.

”Kan inte förstå”

Madelens brännsår har nu utvecklats till början på tredje gradens brännskador.

– Jag kan fortfarande ­inte förstå att detta har hänt mig, men framför allt att ingen inte har gjort ­någonting åt problemet ­tidigare. Sådant här ska ­inte få lov att hända.