Så äter du ditt hjärta friskare

Foto: privat
Hjärtläkaren Karin Åström-Olsson tillagar aprikoskompott i sitt hus i Provence i Frankrike. Karin medverkar själv med egna recept i den nya kokboken som är nyttiga för hjärtat. Hjärtspecialister från hela Europa bidragit med recept till boken.
HÄLSA

Ät dig till ett friskare hjärta.

Nu kommer kokboken med hjärtvänliga recept – från hjärtläkare i Europa.

European cook book är unik. Hjärtspecialister från 42 länder delar med sig av menyer som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Den ges ut av European Society of Cardiology.

I boken förklaras vad hjärt- och kärlsjukdomar är, vilket GI olika födoämnen har och vilken mat som är nyttig för hjärtat.

Avokado med löjrom

Karin Åström-Olsson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, medverkar med recept från sin farmor. Menyn består av avokado med löjrom, rostad hare med svarta vinbär och kantarellsås samt yoghurtglass med hallon och svarta vinbär.

Det låter otroligt gott. Men hare är ju inte lätt att få tag på?

– Nej, om man inte går till en saluhall eller känner någon som jagar. Hare är nyttigt och magert kött, men det går lika bra med viltkött som hjort, rådjur eller vildsvin.

”Ät allsidigt”

Svarta vinbär är rika på c-vitamin, järn och antioxi-danter som skyddar mot åderförfettning.

Vilken betydelse har kosten för hjärt- och kärlhälsan?

– Stor betydelse. Man ska äta en allsidig kost från alla grupper i kostcirkeln i lagom mängd, undvika övervikt, framförallt bukfetma, röra på sig och inte röka. Rökning är den största skurken.