Hemligheten bakom Cliffs superkropp

70-åringens knep: tennis, rödvin & soja

1 av 3 | Foto: allan oley/© vox rock ltd/danilo 2011
Cliff- en riktig biff. Trots sin ålder är Cliff Richards i toppform. ”Jag tänker göra 70 till det nya 50”, säger den adlade sångaren.
HÄLSA

LONDON. Cliff Richard fyller 70, men ser ut som 23.

Nu avslöjar han hur det går till:

Tennis, rödtjut – och sojabönor.

Den 14 oktober fyller Cliff Richard 70 år. Det syns inte på den här badbilden från hans nya kalender.

Kanske är överkroppen snäppet hårigare än när han som 23-åring marknadsförde filmen ”Summer holiday” 1963. Men den är minst lika vältränad.

– Ålder är oväsentligt om man har turen att vara vid god hälsa. Jag vill spela tennis när jag fyller hundra och det ska jag göra också. Min midja är 30 tum, samma som för 30 år sen. Och jag väger 68 kilo, säger den adlade sångaren till Daily Mail.

Har testat botox

– 60 är ju det nya 40, så jag tänker göra 70 till det nya 50.

Tidigare har han testat botox för att släta ut rynkorna runt ögonen, men gillade inte resultatet. Ändå är han inte främmande för kirurgiska ingrepp i framtiden.

– Jag är inte emot något litet snitt här eller att vika in något där i framtiden. Jag är på väg mot det stadiet att jag kommer rätta till någonting. Jag skulle inte vilja ha ett helt ansiktslyft, bara lite småsaker, har han sagt.

Äter kosttillskott

Men än så länge bygger hemligheten på tennisspel tre gånger i veckan och två glas rödvin om dagen. Dessutom tar han en daglig dos av emulgeringsmedlet lecitin, som beskrivs som ett kosttillskott som begränsar kroppens förmåga att bilda fett.

Det förvånar näringsfysiologen Kristina Andersson.

– Man utvinner det ur sojabönor och använder det som tillsats. Ett emulgeringsmedel används ju för att blanda fett och vatten med varandra, till exempel i bordsmargariner. Men jag har aldrig någonsin hört talas om det som ett tillskott som skulle tillföra några hälsofördelar på det viset, säger hon.