Hon är för lång för att få läxor

Elisany, 206 cm, får inte plats på bussen till skolan

HÄLSA

LONDON. Elisany, 14, är för lång för skolan.

206 centimeter över marken får hon inte längre plats på bussen.

Foto: paulo santos/Reuters
Elisany Silva, 14, är en halvmeter längre än en brasiliansk flicka av medellängd. Läkare befarar att hon lider av gigantism och riskerar att fortsätta växa utan behandling.

En 14-årig flicka av medellängd i Brasilien är 151 centimeter lång. Elisany Silva är redan en halvmeter längre, skriver Daily Mail. För tre månader sedan tvingades hon hoppa av skolan för att hon var för lång för att få plats på skolbussen.

Med sina 206 centimeter är hon redan en av världens längsta tonåringar.

– Det är knepigt när jag är inomhus. Om jag blir distraherad slår jag lätt i taket med huvudet, säger hon till en lokal tv-kanal.

Kan få hälsoproblem

Läkare misstänker att hon lider av gigantism som beror på för mycket tillväxthormon. Utan behandling kan Elisany fortsätta växa med upp till 15 centimeter om året, tre gånger så snabbt som hennes jämnåriga, och drabbas av svåra hälsoproblem.

– Hon kan ha sjukdomssymptom som huvudvärk och problem med synen. Sköldkörtel, binjurar och äggstockar kan sluta fungera. Det kan orsaka svåra problem för hennes hälsa och hon kan till och med riskera att dö, säger en medicinsk expert till tv-kanalen.

Men Elisanys föräldrar har inte råd att låta läkare undersöka henne, än mindre betala för behandling.

Vill bli modell

– Jag vill bara att hon ska sluta växa och vara som andra flickor, för jag vet att hon ibland känner sig underlig och vill vara som de andra, säger mamman.

Elisany hoppas att hennes längd ska ge henne fördelar också.

– Jag vill väldigt gärna bli modell, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM