Gå dig smal med Martins turbometod

Foto: BÖRJE THURESSON
Nu kör vi! Martin Lidberg har utformat ett program som gör att du hittar formen på bara fem veckor.
HÄLSA

Har höstens och vinterns lata dagar satt sina spår på midjan?

Gå ner ett kilo i veckan med effektiva och enkla powerwalks. Vår träningsexpert Martin Lidberg hjälper dig att hitta formen på bara fem veckor

Allt fler fastnar för powerwalks. Anledningarna till varför det är en så bra träningsform är många.

Att det är enkelt, oerhört fettförbrännande och väldigt skonsamt är några av dem. Det kommer också att förbättra din kondition och göra ditt hjärta starkare. Något som resulterar i en friskare och piggare kropp. Och gladare själ.

Powerwalks innebär att man går i högt tempo och pendlar med armarna så att hela kroppen får jobba. Du ska kunna prata, men med viss ansträngning. Det här femveckorsprogrammet är intensivt och utformat för dig som vill komma i bra form på ganska kort tid. Det kan också ses som en fortsättning om man har powerwalkat tidigare.

– Eftersom programmet startar relativt hårt så krävs det att man är någorlunda förberedd och inte helt otränad vid starten. Risken är annars stor att man överbelastar kroppen, säger Martin Lidberg.

Men om man är helt otränad, vad ska man göra då?

– Då kan man börja med två veckor där man går i ungefär 45 minuter tre till fyra dagar i veckan, så får man en lugn och mjuk start för leder och ligament. Sen kan man köra i gång med programmet.

700 kalorier per timme

Förbränning är individuellt men under en timmes powerwalk kan man lätt bränna 600 till 700 kalorier. Följer du upplägget kan du tappa ett kilo i veckan.

– Se också till att sköta kosten för bästa resultat. Bra kost i kombination med träning är alltid en förutsättning för att komma i form.

Om du av någon anledning missar ett pass eller två finns det ingen anledning att tappa motivationen.

– Det gör ingen större skada, det är bara att hoppa direkt in i träningsschemat igen och köra passen du missade efter de här fem veckorna.

Sätt upp mål

Är du ivrig att komma i gång? Bra, men innan du ger dig i väg finns det ett par saker som kan vara bra att fundera över.

– Sätt upp ett mål för dig själv, både ett långsiktigt huvudmål och kortsiktigt mål. När du sätter upp dina mål, så tänk efter vad det är som verkligen triggar just dig. Det kan vara att komma i de där byxorna du hade för många år sedan, att gå ner ett visst antal kilon eller kanske triggas du av att förbättra din kondition och styrka.

– Och innan du startar bör du också skaffa ett par riktigt bra skor och träningskläder du trivs i.