Så varvar du ner på lunchen

Foto: thinkstock
HÄLSA

Lunchen är en tid att varva ner och ladda upp inför eftermiddagens pass. Men många tar för korta pauser och kan inte släppa jobbet.

Enligt en undersökning av tidningen Du & jobbet tar få tillräckligt lång lunchrast för att kunna stänga av stressande tankar om jobbet. Resultatet från enkäten, som skickades ut till cirka 2 000 personer, visar att drygt hälften av de som svarat tar en halvtimmes lunch eller mindre. Fyra av tio uppger också att de har svårt att släppa jobbet under lunchen.

Ta en timme

Fredrik Paulún, näringsfysiolog, tycker det är viktigt att kosten är näringsrik och att äta lunch i lugn och ro. Han rekommenderar alla att passa på att långluncha i det gröna så länge vädret tillåter.

– Det är oroväckande att folk inte ägnar tid åt lunchpaus. Jag rekommenderar cirka en timmes lunch, och att man då även hinner klämma in en kort promenad för att få ner maten, vilket är bra för både vikten och hälsan. Energi och fysisk aktivitet i kombination är viktiga komponenter för att man ska orka göra ett bra jobb hela dagen, säger Fredrik Paulún i ett pressmeddelande från Mat på jobbet.

ARTIKELN HANDLAR OM