Ipren kan ge stroke

Forskare varnar: Värktabletter ökar risken för alla människor

Foto: pharmacia & upjohn
farliga piller Värktabletter som Ipren ökar risken för stroke i större doser visar en ny studie.
HÄLSA

Danska forskare varnar för vissa värktabletter – som Ipren.

– De ökar risken för stroke. Risken ökar med dosen, säger hjärtspecialisten Gunnar H Gislason.

NSAID-preparat är en grupp smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel, som Ipren, Brufen, Voltaren och Naproxen.

Det är känt att de ökar risken för blödning och förhöjt blodtryck. De danska forskarna ville veta om de också ökar risken för stroke.

En halv miljon friska individer från tio år ingick i studien som utgick från register. De fick inte ha varit inlagda på sjukhus under fem år före receptförskrivningen av NSAID-preparat och heller inte ha tagit andra mediciner två år före.

P-piller ingick dock.

Dosen avgörande

Genomsnittsåldern var 39 år. Alla hade fått NSAID-läkemedel utskrivna en eller flera gånger.

– Studien visar att alla NSAID-preparat ökar risken för stroke hos friska personer och att risken är relaterad till ­dosen. Det är därför ­viktigt att öka medvetenheten om detta även hos friska, säger Gunnar H Gislasson, forskare och kardiolog vid Gentofte universitetssjukhus i Köpenhamn.

För Ibuprofen (Ipren) var risken förhöjd med 1,3 gånger och för Diclofenac (Voltaren) nästan fördubblad. Resultaten presenterades på European society of cardiology-kongressen på Stockholmsmässan i går.

Livsstilen påverkar

Lena Jonasson, professor vid Linköpings universitet och ordförande i Svenska kardiologföreningen, tycker att studien väcker en del frågor.

– Forskarna har onekligen fått fram ett oroväckande resultat. Men de har inte tagit hänsyn till psykosociala faktorer och livsstilsfaktorer som rökning och stress, som kan bidra till stroke. Man tar ju värktabletter av ett skäl. Kronisk stress, som ger värk, kan vara den egentliga orsaken till stroke. Även p-piller ökar risken.

Törs man ta värktabletter som Ipren?

– Ja. Det är inte farligt att ta de här tabletterna ett par dagar i månaden. Det finns ingen anledning att skrämma upp kvinnor som tar Ipren mot mensvärk. Det är den kroniska användningen som vi varnar för.

ARTIKELN HANDLAR OM