Borsta tänderna - undvik hjärtproblem

Bakterie i munhålan kan orsaka blodpropp

HÄLSA

Forskare har identifierat ett protein som orsakar att en vanlig bakterie i munnen kan vålla blodpropp och hjärtproblem. Men god munhygien minskar riskerna.

Bakterien - som de allra flesta människor världen över bär runt i munnen i större eller mindre utsträckning - kan bilda tandplack och ge tandköttsproblem. Men det är när den tar sig in i blodbanan som den kan bli riktigt farlig rapporterar forskare vid Universitetet i Bristol.

På bakteriens yta finns ett protein, kallat PadA, som tvingar blodplättar att binda sig till varandra.

Klibbar ihop sig

– Tyvärr kan blodplättar som klibbar ihop även orsaka små blodproppar, utväxter på hjärtklaffarna eller inflammation i blodkärl som kan blockera blodtillförseln till hjärtat och hjärnan, säger professor Howard Jenkins, en av de brittiska forskarna, i ett pressmeddelande.

Enligt Gunnar Dahlén, professor i oral mikrobiologi vid Göteborgs universitet, är det sedan länge känt att bakterien kan orsaka problemen. Men det är först nu som man har lyckats klargöra att det är på grund av proteinet i bakteriens ytstruktur.

Han tycker dock inte att faran med bakterien ska överdrivas.

– Den risk som finns gäller framförallt de som redan är riskpatienter, exempelvis de som redan haft problem med hjärtklaffarna, säger Gunnar Dalén och förklarar att bland annat övervikt, alkoholkonsumtion och rökning är betydligt större riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar.

– Den här bakterien kvalar absolut inte in på topp-tio-listan över riskfaktorer.

Tandlossning ger ökad risk

Men vill man vara på den säkra sidan och minimera de risker som ändå finns med bakterien är det absolut bästa sättet att se till att hålla en god munhygien förklarar Gunnar Dalén. Samtidigt förklarar han att det inte helt går att undvika att bakterien i tränger in i blodomloppet om man har sår i munnen eller drar ut en tand.

– Har man en tandlossningssjukdom ligger man betydligt sämre till.

Just nu pågår en stor svensk studie som ska undersöka sambandet mellan munhygien och hjärt-kärlsjukdomar. 1 500 förstagångspatienter med hjärtproblem ska undersökas i studien för att klargöra sambandet som fortfarande är omdiskuterat.

ARTIKELN HANDLAR OM