Solens baksida

Allt fler barn och ungdomar drabbas av hudcancer

1 av 4 | Foto: THINKSTOCK
HÄLSA

Hudcancern malignt melanom ökar snabbare än någon annan cancer i Sverige.

Varje år drabbas över 2 600 svenskar. Allt fler av dem är barn och ungdomar.

De flesta klarar sig tack vare tidig upptäckt. Kropp & Hälsa lär dig hitta och känna igen misstänkta prickar.

Sommaren är slut och solsyndarna våndas. Sönderbränd hud är den absolut vanligaste orsaken till den elaka hudcancern malignt melanom. Varje dag får sex svenskar diagnosen.

– Många kommer hit nu i augusti. Få söker i onödan, säger professor Ann-Marie Wennberg på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Med vant öga studerar hon noga prick för prick. Varje misstänkt födelsemärke granskas närmare i ett hudmikroskop med inbyggd lampa, ett så kallat dermatoskop.

– Vid minsta risk för cancer tar vi bort det som ser misstänkt ut, berättar Ann-Marie Wennberg.

Sök i tid

Ingreppet är snabbt och lätt. Skillnaden mellan liv och död behöver inte vara större. I princip all hudcancer går att bota med ett litet snitt. Bara vi söker i tid.

Ändå dör 450–500 svenskar varje år i malignt melanom. Och antalet drabbade bara ökar. Innan året är slut kommer mer än 2 600 personer få besked om att deras födelsemärken utvecklat elakartad cancer.

Trots alla kampanjer kan vi inte låta bli att sola. På fel tider och med fel sorts skydd.

– Bor man på våra breddgrader är det svårt stanna i skuggan när solen äntligen kommer, säger Ann-Marie Wennberg, som träffar allt yngre patienter.

Allt fler unga

Genomsnittsåldern för de som får diagnosen malignt melanom är 55 år, men antalet 15–19-åringar har fördubblats sedan 1980-talet.

Barnfamiljernas populära vinterresor till Thailand och andra exotiska platser när vi är som vitast i hyn gör inte saken bättre.

– Ju oftare man bränner sig som liten, desto större är risken för malignt melanom senare i livet, påpekar hon, och är ändå tacksam att köerna till landets hudmottagningar nu växer.

De är ju ett tecken på att de flesta insett att de bör gå till en läkare med konstiga hudfläckar.

ARTIKELN HANDLAR OM