Motion lindrar ballongmage

Forskare visar på samband

HÄLSA

Svenska forskare har fått stor uppmärksamhet för en ny studie om magsjukdomen IBS, också kallad ballongmage.

I studien visar de att motion kan lindra besvären.

– Även lätt eller måttlig ökad aktivitet kan förbättra, säger överläkare Riadh Sadik, som varit ansvarig för studien.

IBS eller irriterad tarm, vanligen kallat ballongmage, är ett av våra sjukdomsmysterier. Det är vanligt, svårbehandlat och ofta svårt att lindra.

Rådet till de miljoner personer som drabbas är oftast att de själva ska försöka lyssna på kroppen och känna efter vad de kan och inte kan äta och göra.

Nytt sätt att lindra

Men forskare på Sahlgrenska institutet har nu hittat en koppling mellan motion och IBS, skriver de i en nypublicerad studie, genomförde vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och vid Alingsås lasarett och publicerad i American journal of Gastroenterolog.

Forskarna har visat att patienter med IBS som ökar sin fysiska aktivitet får färre besvär jämfört med patienter som inte ökar sitt motionerande.

Stor skillnad

Studien utfördes på 102 patienter varav hälften fick öka sitt motionerande.

– De fick rådet att utföra måttlig till stark fysisk aktivitet 20 till 30 minuter tre till fem gångar per vecka, säger Elisabet Johannesson, legitimerad sjukgymnast och en av artikelförfattarna.

Vid studiens start och efter tre månader fick deltagarna i studien svara på frågor om sina IBS-besvär, bland annat om smärta, problem med magen och livskvalitet.

– Gruppen med oförändrad livsstil hade i genomsnitt en sänkning av besvären med fem poäng medan den aktiva gruppen sänkte sig med 51 poäng. Detta tyder på att även lätt eller måttlig ökad aktivitet kan förbättra symtomen och skydda mot försämring, säger Riadh Sadik.

Den svenska studien har fått stort genomslag i Storbritannien och USA.

ARTIKELN HANDLAR OM