Stor press på sjukhusen efter rekordhalka

Långa köer – många operationer ställs in

HÄLSA

Landets ortopedkliniker är hårt belastade efter den senaste veckans halkväder.

På fera håll har man fått ställa in planerad operationer och köerna är långa.

– Det har varit eländigt, säger chefen för ortopedkliniken i Göteborg.

Blixthalka. Överläkare Gustaf Neander rekommenderar folk att använda broddar för att slippa hamna på någon av landets överbelagda ortopedavdelningar. Aftonbladets Robert Collin gav sig ut och testade broddar på en av Stockholms halaste gator.

Den extrema halka som drabbat stora delar av Sverige efter tövädret i veckan har skapat enorm press på landets sjukhus. Framförallt ortopedavdelningarna är under hård press.

På många håll i landet har man långa köer, vilket har resulterat i en mängd inställda operationer.

I Göteborg har man fått ställa in ett 30-tal planerade ortopediska operationer och även i Linköping och på Karolinska sjukhuset har man fått ställa in operationer för att istället ta hand om alla de halkskador som kommer in akut.

– Det har varit eländigt. I går morse när vi kom till jobbet väntade över 40 personer på akuta, ortopediska kirurgingrepp och det är extremt många, säger Henrik Dahlstrand, ställföreträdande chef på ortopedkliniken vid Karolinska sjukhuset till DN.se.

Dubbelt så många patienter

På Danderyds sjukhus har personalen fått arbeta övertid, extrapersonal har kallats in och extra operationssalar lånats.

– Vi har cirka 50 till 60 procent fler patienter nu jämfört med en vanlig månad, säger överläkare Gustaf Neander som är verksamhetschef för ortopedkliniken.

Än så länge har man på Danderyd klarat sig utan att ställa in planerad operationer, men personalen går på knä. Enligt Gustaf Neander är det fler patienter i år än en vanlig januari.

– Det beror på halkvädret. Det har krävts oerhörda insatser sedan i tisdags då halkan slog till.

De vanligaste skadorna som folk kommer in med är brutna hand– och fotleder och överarmar. Skador man ådrar sig då man halkar och tar emot sig med armarna när man landar.

Vilket är ditt bästa tips för att man ska slippa hamna hos er?

– Använd broddar. Det är ett enkelt, billigt och bra hjälpmedel för att slippa halka.

ARTIKELN HANDLAR OM