Nya supersnabba allergitestet – snart är det här

Slipp gråt och panik med pricktester

HÄLSA

Många barn upplever pricktester som traumatiska.

Men snart kan det vara över för den gamla metoden att testa allergier.

En grupp forskare menar att de utvecklat en ny testmetod som är både snabbare, mindre plågsam och billigare.

Allt fler svenskar lider av någon form av matallergi. Speciellt barn är drabbade.

Idag räknar man med att ungefär åtta procent av alla unga är allergiska. I åldersgruppen noll till tio år handlar det om cirka 100 000 barn.

Traumatiska allergitester

För att testa om ett barn lider av matallergi görs så kallade pricktest. Då prickas ett allergiframkallande ämne in i huden på ryggen, armens undersida eller lårets framsida. Oftast måste barnet ligga länge på mage, då testet görs på ryggen. Dessutom gör själva prickningen ont, vilket gör att många barn upplever allergitestet som traumatiskt.

– För en ettåring kan pricktesterna innebära en mycket traumatisk upplevelse, likaså för föräldrarna. Om barnläkaren sedan misstänker en allvarlig matallergi måste barnet lämna en ansenlig mängd blod, ett blodtest där resultatet oftast tar flera dagar att få och det till en stor kostnad, säger Daniel Hill, forskare på Skolan för elektro- och systemteknik vid Kungliga tekniska högskolan.

Billigt, snabbt pch enkelt

Men nu kan det snart vara slut på plågsamma pricktest. På KTH jobbar forskare nämligen med att utveckla en ny testmetod med biosensorer som ska vara både snabbare och mindre traumatisk.

– Det handlar om ett bekvämt test som kan göras direkt vid barnläkarens skrivbord, och där resultatet erhålls inom 15 minuter. Kostnadsnivån blir låg eftersom inga prov behöver skickas till ett labb. Läkaren behöver bara placera en bloddroppe och utvalda matsubstanser i en kassett och skjuta in denna i testutrustningen som inte är större än en skolåda, förklarar Daniel Hill som är en av de forskare som arbetar med att utveckla den nya testmetoden.

Forskningsprojektet med de nya allergitesterna kallas för ”Positive” och forskarna hoppas att kunna presentera en kommersiell produkt inom två år.

ARTIKELN HANDLAR OM