Choklad – en hälsobomb

Njut med gott samvete

HÄLSA

Svulla med gott samvete!

Choklad är hälsosamt på mer än ett sätt.

Här är sju områden där choklad kan användas som medicin.

Att mörk choklad innehåller nyttiga antioxidanter som är bra för oss vet de flesta. Men choklad har också visat sig vara bra för en rad olika medicinska tillstånd, skriver Dinamediciner.se.

Forskare vid tre olika universitet – Harvard Medical School, University of Düsseldorf och University of California – har studerat kakaobönans kemiska sammansättning och kommit fram till att det är en veritabel hälsobomb.

Tidigare i år publicerades också en studie gjord vid Yaleuniversitetet i USA som visade att kvinnor som regelbundet åt en bit choklad under graviditeten löpte hälften så stor risk att drabbas av havandeskapsförgiftning. En förklaring tros vara att kakao innehåller teobromin som kan hjälpa till att hålla blodtrycket jämnt.

Här kommer ytterligare några krämpor som sägs bli hjälpta av choklad:

Kolesterolet

Kakaosmör sänker det dåliga kolesterolet och höjer de goda fettsyrorna, ungefär på samma sätt som olivolja. En tredjedel av fettet i choklad består nämligen av oljesyran Omega-9 och en tredjedel av stearinsyra. I levern bryts dock stearinsyran ner till oljesyra.

Blodtrycket

Mörk choklad är rik på polyfenoler som associeras med positiva hälsoeffekter. Polyfenolerna stimulerar kvävgas som får blodkärlen att slappna av och blodtrycket att minska.

Ångest

Kakao innehåller aminosyror som tillverkar signalsubstansen serotonin. Serotonin balanserar våra känslor och en serotoninhalt är ofta bakomliggande vid depressioner.

Hjärt- och kärlsjukdomar

I rå kakao finns anitoxidativt magnesium. I studier har de flesta drabbade av hjärtinfarkt haft låga magnesiumvärden. En 100 grams chokladkaka innehåller en femtedel av dagsbehovet av magnesium.

Trötthet

Kakao innehåller koffein, teofyllin och teobromin, precis som kaffe och te. Kakao innehåller dock bara en bråkdel koffein jämfört med en kaffekopp men har ändå en liknande stimulerande påverkan på oss.

Blodproppar

Kakao innehåller flavonoider som motverkar att blodplättarna koaguleras som är precis vad som händer om man drabbas av en blodpropp. Effekterna liknas vid effekterna av läkemedlet Trombyl.

Immunförsvaret

Kakao innehåller inte bara antioxidanter. Ta en bit mörk choklad och få i dig vitamin A och E, fosfor, järn, kalium och selen som är bra för immunförsvaret.

(Källa: dinamediciner.se, nyfikenvital.se)

ARTIKELN HANDLAR OM