Nu är kräksjukan här – på allvar

Miljoner svenskar beräknas insjukna inom de närmaste veckorna

1 av 2 | Foto: Smittskyddsinstitutet
Antalet inrapporterade fall i år liugger något över tidigare år – och än är vi bara i början av kräksjuke–säsongen. Klicka på bilden för att se den större.
HÄLSA

Vinterkräksjukan är här på allvar.

Aldrig tidigare har så många insjuknat så här tidigt på året.

Smittskyddsinstitutet misstänker nu att det kan bero på en ny aggressiv variant av viruset.

Förra vintern fick en förhållandevis lugn start med många drabbade strax före och efter sportlovsveckorna.

I år är vi tillbaka på de höga nivåer som gjorde vintern 2008-2009 till den värsta sedan rapporteringen startade om Noroviruset - det virus som ligger bakom kräksjukan.

– Vi har aldrig tidigare fått in så många virusrapporter så här års, säger chefsmikrobiolog Kjell–Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

Han räknar med att över en miljon svenskar kommer att drabbas av vinterkräksjukan i år.

Det är mer än någonsin.

Den explosiva utvecklingen tros bero på att viruset förändrat sig.

– Vi är inte säkra än. Men den snabba spridningen tyder på att det kan ha skett en liten förändring hos viruset som har fått en dramatisk effekt, säger Kjell–Olof Hedlund och påpekar att det brukar bli värre vartannat år.

Fler sjuka varje dag

Redan före jul kunde experterna konstatera att det var ovanligt många fall i norra Sverige. Så är det fortfarande. Mer än dubbelt så många fall rapporteras från Västerbotten jämfört med resten av landet. Samtidigt smittas allt fler söderöver.

Förra veckan var ökningen störst i Värmland, Uppsala och Stockholm. Nu är spridningen snabbast i Örebro, Halland och Göteborgsområdet där antalet sjuka ökar dag för dag.

Kris på sjukhusen

Smittorisken har de senaste två månaderna tvingat flera större sjukhus att periodvis stänga av hela avdelningar.

– Framförallt uppe i norr. Jag vet att Skellefteå har haft stora problem, liksom Växjö och Karlstad, säger Kjell–Olof Hedlund som hoppas att det snart planar ut.

– Det brukar det göra, men man vet aldrig.

Kräkviruset slår till plötsligt och är oerhört smittosamt. Bara någon halvtimme efter att man känner sig illamående kommer de kraftfulla kaskadkräkningarna. De kan hålla på i ett dygn. Efteråt känner sig de flesta rejält utmattade. Det kan ta upp till fem dygn innan illamåendet, diarréerna, feberkänslan och huvudvärken lägger sig. Har man riktig otur kommer magsjukan tillbaka efter bara ett par dagar.

Därför ska man alltid stanna hemma minst två dagar efter att man känner sig frisk. Viruset kan finnas kvar i kroppen hela två veckor.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM