Så får du hjälp med tidig utlösning

Ungefär tio procent av alla män har problem med för tidig utlösning.
HÄLSA

Fler män lider av för tidig utlösning än impotens. Man räknar med att 10 procent av alla män kommer för tidigt varje gång de har samlag. Terapeuten Malin Drevstams vet vilka tekniker som funkar för att bli av med problemet.
– Det finns hjälp, konstaterar hon.

Foto: Carin Wesström
Malin Drevstam, författare till boken ”Tidig utlösning”.

Malin Drevstam är socionom, kurator och sex- och samlevnadsterapeut och arbetar på en mottagning för sex- och samlevnadsfrågor. Till henne kommer män i alla möjliga åldrar, som lider av för tidig utlösning. De yngsta är runt tjugo år, äldsta över sextio.
– Det är en av de vanligaste frågan jag får i mitt yrke, säger Malin Drevstam.

Tidig utlösning, eller prematur ejakulation (PE), är ett vanligare problem än man kan tro. Man räknar med att det förekommer fram och tillbaka hos drygt 40 procent av män 18-74 år i Sverige. Ungefär 10 procent av alla män kommer ständigt och regelbundet för tidigt vid samlag. Det är en högre siffra än förekomsten av impotens. Ändå är PE något man inte lika ofta talar om, och många drabbade drar sig för att söka hjälp.
– Män förväntas vara potenta och starka, det är ett samhällsideal, säger Malin Drevstam. Kan man inte ha kontroll över sin utlösning känner man sig ofta misslyckad, och det är ingenting man vill prata med kompisarna om direkt. Det kan kännas genant att söka hjälp.

Caroline Hainer

ARTIKELN HANDLAR OM