Män mer fruktsamma – av frukt

Stor studie visar häpnadsväckande resultat

HÄLSA

Barnlösa män blir mer fruktsamma om de stoppar i sig mer bär, frukt och andra nyttigheter.

Det tror åtminstone forskare i Nya Zeeland som tittat på resultatet av 2 500 provrörsbefruktningar och kommit fram till att de män som åt extra antioxidanter hade större chans att lyckas.

Foto: Sara Ringström

Antioxiddanter sägs skydda oss mot allt från åldrande till förkylningar och cancer. Tyvärr är det vetenskapliga underlaget tunt, om inte obefintligt.

Nu kommer dock en studie där forskare på universitetet i Auckland gått igenom 34 olika undersökningar där man tittat på resultatet av olika sorters infertilitetsbehandlingar som IVF och spermainjektioner.

Totalt ingick 2 500 par som länge önskat barn men inte lyckats få några på egen hand.

Kritiserade resultat

När forskarna i Auckland granskade alla resultat såg de att de män som tagit ett kosttillskott med antioxidanter oftare lyckades göra sin partner gravid: ”Fem gånger fler fick barn jämfört med dem som inte åt kosttillskott”, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Inom läkarkåren är man dock skeptisk. När abcnews.go ringde runt påpekade flera läkare i USA att det behövs ytterligare studier. Inte i någon av de undersökningar man tittat på ingick mer än tusen patienter. I vissa var de 10 personer vilket gör resultaten ytterst osäkra.

ARTIKELN HANDLAR OM