Bortopererade bröst kan växa ut igen

Metoden testas på kvinnor i Australien

HÄLSA

Snart kan kvinnor som opererat bort bröstvävnad efter cancer slippa rekonstruktiv kirurgi.

I stället kan deras egna bröst växa ut igen.

Forskare vid Bernard O'Brien Institute of Microsurgery i Melbourne har upptäckt att man genom att plantera in kvinnans egna celler i en bröstformad kammare som hon bär på, kan få ny bröstvävnad att växa fram.

Metoden, som kallas Neopec, har testats på grisar med stor framgång och ska nu inom kort genomföras på sex kvinnor vid S.t Vincents sjukhus i Melbourne.

Kammaren innehåller förutom cellerna även en speciell gel som ska få patientens muskelceller att framkalla mer fettvävnad.

Kan ersätta silikon

Än så länge måste kammaren avlägsnas och bröstet därefter fästas på patienten, men i framtiden hoppas forskarna kunna tillverka kammaren i ett material som bryts ner i kroppen, för att på så sätt slippa den operationen helt.

En annan sak som krävs innan metoden blir godkänd är man måste kunna visa en teknik som garanterar att alla cancerceller är avlägsnade så att inga växer till sig i processen.

Den revolutionerande tekniken presenterades vid en konferens för plastikkirurgi i Sydney och experter tror nu att Neopec inom tio år kan ersätta silikon vid bröstrekonstruering.