Städa dig smal!

Fiona, 26: ”Det är min dagliga träning”

HÄLSA

Glöm gymmet – plocka fram skurmoppen.

Ny forskning visar att en timmes städning bränner lika mycket fett som ett träningspass.

– Det är min dagliga träning, säger lokalvårdaren Fiona Bamwine, 26.

Du behöver inte gå till gymmet för att träna. Enligt ny engelsk forskning går det lika bra att bränna fett hemma – bara genom att städa. Enligt undersökningen, som av en händelse råkar vara utförd av mopptillverkaren Vileda, motsvarar en timmes moppning tio minuter på gymmet.

Vardagsmotion

En som får sin träning genom jobbet och som dessutom inte behöver oroa sig för att golven inte ska räcka till för ett helt träningspass, är lokalvårdaren Fiona Bamwine.

– Städningen blir min vardagsmotion. Man tränar ryggen, axlarna och benen. Tidigare jobbade jag som marknadsförare, men jag påstår nog att städare är ett betydligt nyttigare jobb, säger Fiona Bamwine.

Men är du inte lokalvårdare eller möjligtvis slottsägare, kan det bli svårt att få ihop en timmes städning varje dag. Därför kan det vara bra att komplettera med ett gammalt hederligt träningspass då och då.

”Som ett fyspass”

– Vi får träningskort via jobbet så efter arbetet brukar jag även simma eller gå till gymmet, säger Fiona Bamwine.

En annan som också tar sin städning på blodigt allvar är Fredrik Reinfeldt.

I en intervju med Aftonbladet berättade statsministern att han till och med har speciella byxor när han gör rent hus.

– För mig är det som ett fyspass. Jag håller ganska högt tempo, jag far upp och ner och in i hörnen. Det känns när man har städat, sa han då.

FAKTA

Reinfeldts städtips

Skaffa bra utrustning

Man måste ha rätt utrustning, hink och så.

– Jag föredrar såpa, det är miljövänligt. Bra trasor, gärna av gamla uttjänta skjortor, är ett måste till speglar och annat glas.

Fuskkvarten före festen

Städar man ordentligt en gång i veckan blir det inte panik när man får gäster. Då räcker det med en fuskkvart. Då är det inte dammsugaren som gäller. Då polerar man gästtoalettens kranar, svabbar toaletten och polerar glasytorna.

Färre prylar hemma

Grunden är att inte ha för mycket. Det gör det tungt att städa och samlar också på sig damm. Inför varje större städning ska man sortera, släng.

Planera

Enligt Reinfeldt bör man börja i en ände av bostaden och sluta i den andra. Ett alternativ är att ta det tyngsta först, köket och badrummet. Han gör extra insatser i ett ’fördjupningsrum under just det städpasset.

Klä dig för städning

Reinfeldt har ett par gamla militärbyxor med många fickor. Där stoppar han städverktyg och saker som hittas under skåp och soffor.

– Städning är en konstart. Det får inte göras okoncentrerat.

Köket är nyckeln

Fredrik Reinfeldt unnar sig en bonuskvart i köket varje kväll. Då torkas spisen, diskmaskinen sätts på, bord och bänkar torkas av.

– Då får man en bra start på morgonen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM