Nytt piller kan bota hudcancer

”Fungerar i 70 procent av fallen ”

HÄLSA

Nu har forskare hittat en medicin som kan bota vissa fall av hudcancer.

Enligt forskarna kan pillret stoppa sjukdomsförloppet på tusentals patienter.

– Det här är en jättenyhet, säger överläkare Johan Hansson vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Så ser du om du har malignt melanom. Klicka på bilden för att se den större.

Forskare har gjort ett genombrott vad gäller behandlingen av malignt melanom, hudcancer. 

Det är amerikanska Plexxikon som har lyckats skapa en medicin som stoppar sjukdomsförloppet hos de patienter som bär på en särskild genetisk mutation – vilket är nästan hälften av alla drabbade.

”Väldigt lovande”

Den nya medicinen räknas som ett stort genombrott inom hudcancerforskningen. 

– Det här är väldigt lovande resultat. Det är utan tvekan det mest intressanta som hänt inom det här området de senaste årtiondena, säger överläkare Johan Hansson som är docent på Institutionen för onkologi–patologi vid Karolinska Institutet. 

Forskarna har testat medicinen, som tas i pillerform, på 680 allvarligt sjuka cancerpatienter i en stor internationell studie gjord av läkemedelsjätten Roche/Genentech. Hälften av patienterna som deltog fick traditionell behandling och den andra hälften fick det nya pillret. 

Forskarna kunde sedan konstatera att dödligheten var lägre bland de patienter som fick den nya medicinen.

–  Det vi sett tidigare är att ungefär hälften av alla patienter som får medicinen blir signifikant bättre. Det är den hälft som bär på denna gen, säger Johan Hansson.

Kan hjälpa tusentals

Medicinen, som än så länge inte har ett namn utan kallas för RG7204, fungerar genom att den söker upp och blockerar den sjuka genmutationen och på så sätt stoppar cancern från att sprida sig. 

Enligt forskarna krympte tumörerna på 70 procent av de patienter som behandlades, och livslängden ökade markant. 

– Det finns väldigt få behandlingsalternativ för patienter som drabbas av avancerad melanom, så dessa resultat är verkligen uppmuntrande. Det här läkemedlet är ännu inte godkänt, men vi hoppas att de här forskningsresultaten kommer att förändra situationen så snart som möjligt, säger doktor Lesley Walker från Cancer Research UK till BBC News. 

Allt fler drabbas 

Malignt melanom, eller hudcancer, är en av de vanligaste cancerformerna och en av de som ökat mest de senaste årtiondena. 

Vanligaste anledningen till att man drabbas är för mycket solning och att man ofta bränt huden i solen. 

I Sverige drabbas varje år cirka 2 600 personer. Ungefär hälften av dem beräknas bära på den gen som den nya amerikanska medicinen fungerar på. 

– Om detta stämmer så är det första gången som man har kunnat visa att en behandling mot spridd melanomsjukdom får patienterna att leva längre. Det är jättestor nyhet. Om det är så, så kommer detta sannolikt att leda till att den här typen av läkemedel blir standardbehandling för de patienter som är lämpliga för det, säger Johan Hansson. 

ARTIKELN HANDLAR OM