Så väcker du din kreativitet – med sömn

HÄLSA

Snökaos, höstmörker – november.

Känner du också att du är fast i gamla mönster och att kreativiteten börjar sina?

Se till att ge hjärnan en kick – genom att sova ordentligt.

Foto: Thinkstock
Sov djupt, dröm sött – och väck kreativiteten i höstmörkret.

Enligt en stor studie, som genomfördes i Kalifornien förra året, så blir vi mer kreativa ju mer vi drömmer.

Drömmer gör vi framförallt under REM–fasen i vår sömn. Det är den sömnfas när aktiviteten i vår hjärna är som mest lik hur den är när vi är vakna – samtidigt som muskler och motorik är helt avstängda.

REM–sömnen inträffar i faser under natten, som blir längre ju längre vi har sovit. Det gör att vi har längre drömfaser ju längre vi sover gott.

”Sov på saken”

Professor Ingegerd Carlsson vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet forskar bland annat kring sömnens påverkan på kreativiteten. Hon menar att vi under REM–sömnen når ett nyskapande, idégenererande tillstånd som boostar kreativiteten.

– Det hjälper definitivt att sova på saken eftersom sömnen förbättrar inlärningen och minnet samt reglerar känslor. Sömnen löser inte alla problem, men brist på sömn gör att allt blir mycket besvärligare. Det handlar om att lära sig kombinera saker på nya sätt. Att inte göra som man brukar utan hela tiden utmana sig själv och ha ett rikt fantasiliv, säger hon till Sydsvenskan.

Så stryk i almanackan, hitta tid för dig själv – och sov läge och väl, så kommer kreativiteten tillbaka trots höstdeppet.

ARTIKELN HANDLAR OM