Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
sura miner Carolina Klüft, Lisbeth Salander och Fredrik Reinfeldt är som vi svenska är mest – lite deppiga. Enligt ”Legatum-institutet” är svenskarna olyckligast i Skandinavien.   sura miner Carolina Klüft, Lisbeth Salander och Fredrik Reinfeldt är som vi svenska är mest – lite deppiga. Enligt ”Legatum-institutet” är svenskarna olyckligast i Skandinavien. Foto: scanpix, jerker ivarsson

Vi är deppigast – i Norden

upp med hakan   upp med hakan

   Norrmännen mår bäst i världen. Tvåa är danskarna. Trea Finland, visar en stor brittisk undersökning.

   Sverige ramlar in först på en föga hedrande sjätteplats – och sist i den skandinaviska lyckoklassen.

   Vad gör vi för fel? Aftonbladet bad tre vinnande experter om svar – en dansk, en norsk och en finländare.Våra grannar om varför de är lyckligare


FINLAND: VI HAR ROLIGT TILLSAMMANS

Vesa Mäkinen, nyhetsreporter Ilta Sanomat.   Vesa Mäkinen, nyhetsreporter Ilta Sanomat. På ett par hundra år har vi finländare inte haft några vackra kungligheter i vars skugga vi skulle kunna känna oss fula. Norrmännen har kungligheter, men de är inte särskilt vackra. Enligt Forbes undersökning är vi lyckliga bland annat tack vare vår pålitliga regering. I den har bara hälften mist förtroendet efter ekonomiska oklarheter.Utbildningen nämndes. Som ett utbildat folk tror vi bland annat på den moderna läkekonsten. 700 000 finländare nyttjar anti-depressiva mediciner. Vi samlas ofta för att umgås och ha roligt tillsammans. Vi blir inte deprimerade även om vi inte finner sällskap. Vi kan dricka alkohol även på egen hand.

Vårt enda problem är egentligen läget. När vi ska hälsa på våra glada själsfränder i Norge måste vi färdas genom det sura Sverige.


DANMARK: VI TAR ALLT MED ETT LEENDE
Jacob Staehelin, sportchef, BT.   Jacob Staehelin, sportchef, BT. Vi har Carlsberg, ni har lättöl. Enbart det förklarar väl en del, kära broderfolk. Och så hade vi Malmö Arena. Ända tills ni stal den från oss och smög in oss i en hall mer lämpad för skolgymnastik än handbolls-VM. Men inte ens det kan spoliera vår lycka, för Skåne är åter danskt.

Vi vet väl att vi är för tjocka, dricker för mycket och arbetar för lite. Men vi tar det med ett leende, och när vi faller i avgrunden skrattar vi hela vägen ner. Vi klappar varandra på axeln och tar en kall öl när allt blir för allvarligt.

Slappna av nu svenska vänner. Ni har det bra, ni ska bara försöka njuta av det. Går det inte, kom över sundet så ska vi ge er en broderlig kurs i konsten.

NORGE: VI NJUTER AV FRAMGÅNGEN
Hanne Skartveit, politisk redaktör, Verdens Gang.   Hanne Skartveit, politisk redaktör, Verdens Gang. Norrmän gör som de själva vill. Mindre lydiga än svenskar – och lyckligare.

Två gånger har en majoritet i Norge sagt nej till EU, trots att eliten i landet önskat ett ja. Det svenska folket sa ja till EU så fort de blev tillsagda.Går vi tillbaka i historien så var Norge så fattigt att landet inte kunde försörja en egen adel. Många ägde istället en egen liten jordlott. Fattiga – men självägande bönder. Norrmännen kunde ge makten fingret. Och det fortsätter de med.

Sverige är ett klassamhälle. Svenskar vet sin plats och arbetar systematiskt och hårt. Norrmän har haft tur. Ni förtjänar måhända framgången mer än oss, men vi njuter den bättre än ni. Som lyckliga och olydiga medborgare.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-01-26
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/halsa/article12522453.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11