Sveriges biffigaste burgare

Aftonbladet sätter tänderna i superburgaren

1 av 5
HÄLSA

BJÖRKLINGE. Jag vet inte vart jag ska ta vägen.

Till förlossningskliniken?

I min sprängfulla mage ligger Sveriges största hamburgare.

Monsterburgaren finns på gatuköket My number one, en bit norr om Uppsala. ”Super-Atlas” – efter den gigantiske tv-gladiatorn – innehåller 600 gram kött, tre stekta ägg, tre lager bacon. Sallad, tomat och gurka.

450 gram strips.

Och tre burkar läsk.

En av tio äter upp

Kalaset väger 2,7 kilo. Och allt ska ner på 45 minuter. I alla fall om din bild ska få pryda gatukökets vägg.

Kocken David Yxon, 55, skrattar åt Aftonbladets reporter:

– Bara en av tio klarar det.

Super-Atlas är skräckinjagande. Över två decimeter hög.

Men monsterburgaren smakar riktigt gott.

Efter sex minuter är baconet fortfarande knaprigt. Men stripsen börjar kallna, och i vanliga fall hade jag lagt ner besticken här.

Svårsmält

Efter en kvart kan jag med lite god vilja fortfarande säga att det smakar okej.

22 minuter: Tvivlen växer – matberget krymper oroväckande sakta.

27 minuter: Har jag svalt en fotboll?

Det avgörande bakslaget är när äggen får en pikant smak av tvättsvamp. Efter 38 minuter och 49 sekunder ger jag slaget förlorat.

+ 1,7 kg

Knäckt av Sveriges största hamburgare.

På en dryg halvtimme har jag blivit 1,7 kilo tyngre. Ändå återstår ett knappt kilo av menyn.

Paltkoman håller mig i ett järngrepp. Kroppen skakar.

Som tröst kan en liten hemlis om den store ”Atlas” vara på sin plats.

Den gigantiske gladiatorn tog själv bara en 90-grammare när han var här.

Med en liten, liten klick mos.

ARTIKELN HANDLAR OM