Gen bestämmer hur lättpåverkad du är

HÄLSA

Vissa blir lulliga efter bara ett glas. Andra tål mer.

Att man är lättpåverkad kan bero på en speciell gen – som dessutom spelar in för risken för att utveckla alkoholism.

Foto: colourbox

Amerikanska forskare har upptäckt en speciell gen som gör att vissa människor är mer lättpåverkade än andra. Dessutom tror forskarna att de som har den här genen tenderar att ha lättare att utveckla alkoholism än andra, skriver Daily mail.

Mellan 10 till 20 procent av befolkningen har den speciella genen, som kallas CYP2E1. Att de är mer känsliga för alkohol beror på hur molekylerna i hjärnan frigörs.

Fick svara på frågor

Kirk Wilhelmsen, professor i genetik vid the University of Carolina, USA, har lett studien där mer än 139 syskonpar i åldern 18 till 29 ingått. De fick i ett test tre alkoholhaltiga drycker att konsumera på tre timmar och fick under tiden svara på frågor, till exempel om de kände sig berusade eller sömniga. Forskarna kontrollerade sedan om testpersonerna hade den speciella genen.

Känner lättare av

De som har en variant av genen genererar syremolekyler i hjärnan, så kallade fria radikaler, som gör att de lättare känner av alkoholeffekterna.

Forskarna tycker resultatet är intressant då det tyder på en helt ny mekanism om hur vi upplever alkohol när vi dricker.

– Vi har hittat en gen som skyddar mot alkoholism, och som dessutom, har en mycket stark effekt, säger Kirk Wilhelmsen.

ARTIKELN HANDLAR OM