P-piller gör henne svartsjuk

Foto: Mårten Svemark
HÄLSA

Är din partner misstänksam och svartsjuk utan anledning?

Om hon använder p-piller kan det vara orsaken.

Brittiska och holländska forskare har hittat ett oroväckande samband mellan p-piller och svartsjuka.

Enligt forskarna gör hormonerna i pillren att kvinnor får ett större kontrollbehov och grubblar mer över om partnern är trogen.

Riskerar förhållanden

De som använder p-pillervarianter med höga halter av hormonet östrogen kan bli så svartsjuka att de äventyrar sina förhållanden, varnar forskarna enligt tidningen Daily Mail.

I studien lät forskarna 275 kvinnor mellan 17 och 35 år svara på frågor om hur mycket de litade på sin partner. Alla kvinnorna använde p-piller av någon sort.

När forskarna jämförde svaren med märke på p-piller kunde de dra slutsatsen att ju högre halt östrogen, desto svartsjukare kvinna.

Gillar pojkaktiga män

– Det verkar som att kvinnor, och kanske även läkemedelsbolagen, inte är helt medvetna om alla psykologiska bieffekter som olika sorters p-piller kan ha, säger doktor Craig Roberts, som ligger bakom studien, till Daily Mail.

Hormonerna i p-piller har i tidigare studier visat sig ha de mest märkliga effekter. Bland annat kan de ändra luktsinnet och vilken typ av partner som användaren föredrar. Exempelvis tenderar kvinnor som använder p-piller att föredra pojkaktiga män framför mer maskulina karlar.

De flesta p-piller i Sverige innehåller en blandning av östrogen och gestagen. Gestagen hade ingen effekt på svartsjuka, enligt studien.

ARTIKELN HANDLAR OM