Ny mintpastill fixar potensen

Enkel lösning på pinsamt problem

HÄLSA

Nu kan män öka sin erektionstid – med en mintkaramell.

En ny sugtablett kan lösa ett problem som drabbar tusentals män.

– Man vill ju såklart att det ska vara enkelt och säkert, säger Stefan Arver som är överläkare på Centrum för Andrologi och Sexualmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Mellan 500 000 till 750 000 svenska män beräknas lida av sviktande potens. Problemet kan dessutom drabba vem som helst under perioder av stress, depression eller sjukdom.

Nästan var femte man drabbas någon gång i livet.

Många behöver hjälp

De första pillren mot detta kom för cirka 13 år sedan – och blev en jättesuccé.

Nu verkar det som att andra generationens piller är på väg. De nya pillren är inte svårare att ta än en halstablett. De smakar mint och smälter i munnen.

– Det är såklart mindre krångligt att kunna stoppa ett piller direkt i munnen. Ju fler alternativ det finns att välja bland, desto fler män kan hitta en medicinering som passar. Sugtabletten är ett nytt och smidigt behandlingsalternativ som säkert kommer att uppskattas av en del män, kommenterar Stefan Arver, överläkare på Centrum för Andrologi och Sexualmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.

Säkrare effekt

Bakgrunden till utvecklandet av den nya tabletten är en stor studie som visar att nästa 90 procent av männen föredrar en sugtablett framför vanliga piller som känns mer läkemedelsaktiga.

– Med sugtabletten blir det också ett säkrare samband mellan intag och att behandlingen ger effekt, eftersom upptaget börjar redan av slemhinnorna i munnen. Särskilt bra för de som har mag- och tarmproblem där upptagningsförmågan kan vara ojämn. Man vill ju såklart att det ska vara enkelt och säkert, säger Stefan Arver.

Pillren, som heter Levitra, har börjat säljas på apoteken från och med februari.

FAKTA

Så har männen hållit stånd – genom historien

Antiken

Den metod som anses bäst för att stärka potensen är att äta mat som påminner om könsorgan, allt från noshörningshorn till ostron.

1000 F.K

För att återställa potensen rekommenderar indiska Kamasutra bland annat en dryck innehållande skirat smör, honung, socker, mjölk, lakrits och löksaft.

1350

I Europa påstår man att en bra mirakelkur mot impotens är att smörja in penis med smält fett från kamelens pucklar.

1952

Skenor av akryl provas som penisimplantat för att hjälpa impotenta män att återfå förmågan att genomföra samlag

1973

Tidskriften World Journal of Surgery publicerar den första rapporten om kärlkirurgi som metod för att återställa erektil funktion hos män. Penisproteser och uppblåsbara implantat började användas framgångsrikt inom urologin vilket innebar en ny era för behandling av impotens.

1983

Ett stort steg togs när den brittiska neurofysiologen Dr. Giles Brindley drog ned sina byxor inför publiken på American Urological Association. Vad han visade upp var den första erektionen som åstadkommits genom injicering av så kallat långverkande alfa-blockerande läkemedel.

1984

Medicinska vakuumpumpar införs som en brukbar behandling av impotens.

1989

U S Food and Drug Administration (FDA) gör ett uttalande om att såväl receptfria läkemedel, så kallade over-the-counter drugs (OTC), och afrodisiaka potensmedel helt saknar vetenskaplig grund.

1998

Det första potensmedlet i pillerform godkänns.

(Källa: Joseph Hooper, writing in the August, 1998 magazine Men's Journal (Health and Fitness: Sex Special: Beyond Viagra)

Lider du av potensproblem?

Här är symtomen:

Kan ej få erektion.

Erektion ej lika hård som förut.

Erektionen ej hård tillräckligt länge.

Penis står inte lika rakt upp.

ARTIKELN HANDLAR OM