Läsk kan höja ditt blodtryck

En enda flaska gör mätbar skillnad

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Varning för söta drycker.
HÄLSA

En läsk om dagen kan höja blodtrycket.

En ny amerikansk undersökning visar att en enda burk eller flaska gör mätbar skillnad.

Förutom fetma och diabetes får läskdrickare nu ytterligare en anledning att byta mot vatten.

Varje extra glas läsk, juice eller sötad dryck som en person dricker som dagligen konsumerar sådana drycker, höjer blodtrycket med en liten, men fullt mätbar skillnad, visar en studie som presenteras i American Heart Associations tidning, Hypertension.

”Stroke och hjärtinfarkter”

— En sådan höjning är inte avgörande för en enskild person, men på samhällsnivå är det en stor skillnad. Det kan betyda fler fall av både stroke och hjärtinfarkter, säger John Bisognano, en oberoende läkare på University of Rochester Medical Center i New York, i en kommentar om studien.

Studien är gjord på 2700 medelålders män och kvinnor. Resultaten har framförallt visat att personer som dagligen dricker söta drycker ofta har en över lag mindre hälsosam livsstil än personer som inte gör det.

Omdiskuterat

Men att dra ett slutgiltigt samband mellan söta drycker och höjt blodtryck är omdiskuterat.

Maureen Storey, forskare och företrädare för tillverkare av amerikanska läskedrycker, tycker inte att något sådant samband går att göra, bland annat för att personerna inte undersökts individuellt under en längre tid.

— Bara för att man ser en svag koppling mellan två saker kan man inte fastsälla ett orsakssamband, säger han i ett uttalande.

FAKTA

/Blodtryck

När man mäter blodtrycket mäter man det cirkulerande blodets tryck på kärlväggarna. Värdet anges i två tal, till exempel normalvärdet 120/80 (systoliskt/diastoliskt).

Systoliskt blodtryck är det övre trycket, vid hjärtats sammandragning.

Diastoliskt blodtryck är det undre blodtrycket, vid hjärtats utvidgning.

Källa: Wikipedia

ARTIKELN HANDLAR OM