SHAKE IT!

Tränings/TREND

Foto: ANDREAS APELL
HÄLSA

Tycker du att koreografin på danspassen är för svår? Lugn, i år kommer Sh’bam – en enkel men svettig klass.

Foto: Andreas Apell
Annika Sjöö.

– Välkomna hit på förfest hos mig, säger instruktören och dansproffset Annika Sjöö.

Trots att vi inte är hemma hos Annika, utan på träningscentret Sats, lyckas hon ändå förmedla en medryckande partykänsla. Klassen heter Sh’bam och är ett danspass med enkel koreografi där gamla klassiska aerobicssteg mixas med rumpskak och heta moves.

Sh’bam är utvecklat av företaget Les Mills som ligger bakom koncept som Body pump och Body combat. Tanken är att det här ska vara lättare än deras andra danspass, Body jam, och även passa oss som inte har medfödd taktkänsla.

Rolig intervall

Visst har de lyckats, det är inte svårt att hänga med i stegen. Passet är uppbyggt på tolv låtar, där vissa har högre intensiteten medan andra ska ge mer återhämtning. Intervallträning när den är som roligast, även om nedvarvnings­låtarna känns ganska enformiga med upprepande rörelser.

Att det är lätt gör att man kan ta ut sig och ge järnet i varje snurr och hopp. Perfekt för dig som har svårt att lägga långa kombinationer på minnet. Men samma faktor kan också göra att det blir oinspirerande i längden.

Det här passar bäst för dig som är nybörjare i dansskorna. Varför inte en tidig fredagskväll för att sätta rätt känsla inför helgen?

Det är i alla fall något att se fram emot. Sh’bam kommer lanseras i Sverige­ under året, antagligen efter sommaren.

Just nu…

Johanna Björklunds
träningsredaktör

… skulle jag vilja testa pt-tau, en ny norsk pryl från Mykjemeir. Ett slags band som fungerar som motstånd mellan två personer. 250 norska kronor här:

www.catslide.no/no/butikk/pt-tau/

… ser jag allt fler som börjat träna med viktväst. Tänk på att skaderisken kan öka om du inte är van vid tung belastning, speciellt vid löpning. Välj i så fall en lätt väst i början.