Nya vanor – på bara en vecka

Lova dig själv att starta ett nytt hälsosamt liv

Foto: THINKSTOCK
Inled det nya året med nya vanor – och nya utmaningar. Yoga ger både energi och boostar humöret.
HÄLSA

Lovar du dig själv varje måndag att starta ett nytt hälsosamt liv och hinner tröttna lagom till afterworken på torsdag?

Att gå ut för hårt är dömt att misslyckas. Smyg i stället in en ny bra vana varje dag under en vecka.

MÅNDAG: Träna mer effektivt

Studier visar att regelbunden träning gör dig både friskare och yngre. Men du behöver inte slita varje dag.

Håll koll på intensiteten med en pulsklocka.

– Om du känner att du hamnat på en platå så är det snarare mindre men mer effektiv träning som du behöver, säger Reese Witherspoons tränare Michael George till Kropp & Hälsa.

– Många människor tränar regelbundet men de får ändå inga resultat. Varför? De tränar inte tillräckligt hårt. För att se kroppen förändras måste du träna så hårt så att du ökar flåset och viktmotståndet kontinuerligt, det är då din kropp svarar, säger Michael.

Tisdag: Testa ett kosttillskott

Regelbunden motion tillsammans med nyttiga omega 3-fettsyror är bästa kombinationen för att minska inflammationer i kroppen och på så sätt öka immunförsvaret.

– Omega 3 hjälper också kroppen att förbränna fett, särskilt runt magpartiet samtidigt som de minskar aptiten och gör att man blir mindre sugen på socker, säger James Duigan, som skrivit boken ”The Clean & Lean Diet”.

Men det kan vara svårt att täcka behovet av omega 3 med fet fisk så satsa på ett tillskott av kapslar med cirka 500 mg.

ONSDAG: Yoga dig gladare

Yoga gör dig inte bara vältränad och lugn – nu finns det ytterligare ett skäl till att rulla ut din matta.

Enligt en ny undersökning från Boston University gör yoga dig gladare och mindre benägen att bli deprimerad. När du yogar höjs nämligen hjärnans nivåer av aminosyran gaba, som är viktig för att hjärnans funktioner ska fungera optimalt.

I undersökningen lät man en grupp personer promenera snabbt under tre timmar i veckan medan den andra gruppen fick yoga.

En analys visade att yoga­gruppen hade högre nivåer av gaba än de som hade promenerat, dessutom kände de sig gladare och mindre oroliga.

TORSDAG: Bli teknikfit

Du loggar in på Facebook dagligen så varför inte uppdatera din status och fysik på samma gång?

Logga in på applikationer som Fit-ify som visar hur många kalorier du förbränner per dag eller Map my run som beräknar löpavstånd.

FREDAG: Glöm inte vattnet

Man har kommit fram till att så lite som 3 procents minskning av ditt vattenintag kan resultera i 15 procent mindre energi.

Miranda Kerr startar dagen med ett glas ljummet citronvatten.

Under natten förlorar vi mycket vätska genom att vi svettas så börja varje dag med att ge dig själv en rejäl återfuktning.

– Jag dricker alltid ett ljummet glas vatten med en halv pressad citron i så fort när jag vaknar. Det kickstartar verkligen ämnesomsättningen och får mig att komma i gång på morgonen, säger super­modellen Miranda Kerr till Kropp & Hälsa.

LÖRDAG: Go raw!

Ge kroppen en semester på insidan genom att under en dag bara äta raw, det vill säga mat som inte värmts upp mer än 40 grader.

Rawfood är naturlig detoxmat som hjälper kroppen att renas och fyllas på med ny energi, säger Erica Palmcrantz, som skrivit boken ”Raw- food på svenska”.

Genom att äta mer rawfood kan du också bli fri från dina sug efter choklad, kaffe och snabbmat och kroppen kommer själv att reglera vad den vill ha och börja längta efter nyttig mat.

Gör en grön rawsmoothie för nybörjaren: Häll upp 2 dl vatten i en skål. Mixa med två nävar babyspenatblad, en halv banan och en näve fryst mango i bitar. Den söta smaken från mangon och bananen kommer helt att dominera smaken. En grön smoothie håller i tre dagar om den hålls kall i kylskåpet.

SÖNDAG: Finn lugnet

– Att sitta helt still i några minuter varje morgon är ett väldigt bra sätt att börja dagen, tipsar Gwyneth Paltrows personliga yogalärare Elena Browers.

Foto: AP
Gwyneth Paltrow mediterar gärna på morgnarna.

– En av de meditationer som mina kunder gillar mest är en tacksamhetsmeditation. Då fokuserar du helt enkelt bara på saker som du känner dig tacksam över i livet. Man behöver inte sitta länge, bara fem minuters stillhet med de här tankarna kommer att göra att du blir mer glad och öppen. Dessutom kommer färger och ljud omkring dig att bli starkare och du kommer att se saker lite klarare. Testa!