Fyraårige Ted fick diagnos på Facebook

HÄLSA

Fyraåringen Ted Rice fick rätt diagnos – via Facebook.

En läkare kunde avgöra att pojken drabbats av blodcancer bara genom att se en bild.

Nu behandlas han för leukemi.

Foto: PAUL GARDNER
Pappa Philip Rice tillsammans med fyraårige Ted Rice.

Under slutet av förra året började Sara och Philip Rice från Manchester i England att oroa sig för sin son. Ted, 4 år, var trött och hängig och verkade inte riktigt vara sig själv.

– Han hade också några konstiga blåmärken och blödde näsblod några gånger, men det var ingenting utöver det vanliga för en aktiv fyraåring, säger Philip Rice till Daily mail.

I slutet av november fick Ted plötsligt ett prickigt blåmärke runt ögat som inte gav med sig. Föräldrarna, som båda jobbar inom vården, kunde inte förstå vad det var och Philip Rice bestämde sig för att ta en bild på sonen med sin mobilkamera. Bilden skickade han sedan via Facebook till en läkare på samma sjukhus där han själv jobbade.

Behandlas med cellgifter

Läkaren Sara Burton behövde bara ställa några kompletterande frågor om Teds hälsa innan hon gav diagnosen akut lymfatisk leukemi (ALL).

Väl på sjukhus konstaterade läkarna samma diagnos och Ted behandlas nu med cellgifter.

ALL är den vanligaste blodcancerformen hos barn och kallas i bland för barnleukemi. I Sverige drabbas varje år cirka 70 barn och 350 vuxna av akut leukemi.

Teds behandling kommer att ta tre år, men föräldrarna hoppas att sonen ändå kommer att kunna börja förskolan. Pappa Philip Rice är i dag glad över att han skickade i väg bilden på Ted till Sara Burton.

– Jag visste i mitt hjärta att något var fel, men jag var så rädd att jag inte ville erkänna det för mig själv, säger han till Daily mail.

ARTIKELN HANDLAR OM