Välj rätt juice – och bli piggare

HÄLSA

Rödbetsjuice kan hjälpa mot demens, enligt en amerikansk forskningsrapport.

Och forskare tycks upptäcka nya hälsofördelar med fruktjuicer varje vecka.

Men vad hjälper egentligen tomatjuice mot? Och när ska man dricka kokosvatten?

Kolla vår genomgång, men tänk på att för mycket juice kan vara dåligt för både tänderna och midjan.

Åkomma: Urinvägsinfektion

Drick: Tranbärsjuice i förebyggande syfte

Varför: Juicen hindrar tillväxten av E. coli-bakterier, den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion. Men den måste drickas i förebyggande syfte, har man redan drabbats kan syran i juicen till och med förvärra besvären av en infektion.

Åkomma: Demens

Drick: Blåbärs- eller rödbetsjuice

Varför: En undersökning vid universitetet i Cincinatti på personer i 70-årsåldern med åldersrelaterat försämrat minne visade tidigare i år att de som drack ett glas blåbärsjuice varje dag presterade märkbart bättre i minnestester.

Nitraterna i rödbetsjuicen hjälper till att hålla blodkärlen öppna och förbättrar blodtillförseln till hjärnan, därför kan juicen hålla åldersdemensen i schack.

Åkomma: Utmattning

Drick: Kokosvatten (vätskan i kokosnöten, inte kokosmjölk)

Varför: Förespråkare kallar den ”naturens egen sportdryck”. Dricks efter träning eller kroppsansträngning. Innehåller vätska för att hindra uttorkning, kolhydrater för energi, och salter för att ersätta sånt man svettats ut.

Åkomma: Prostatacancer

Drick: Granatäppeljuice

Varför: Juicen innehåller en kemikalieblandning som tycks minska cellskador och till och med döda cancerceller, visar en undersökning vid universitetet i Kalifornien där män med prostatacancer fick dricka ett glas om dagen.

Åkomma: Blir lätt bränd av solen

Drick: Tomatjuice i förebyggande syfte

Varför: Innehåller antioxidanten lykopen som hjälper till att skydda huden mot solskador. Personer som äter mer tomater har bättre skydd mot solens farliga UV-strålning.

Källa: DAILY MAIL

ARTIKELN HANDLAR OM