Dödlig blödar- feber i Sverige

Kvinna vårdas för lassafeber i Linköping – första fallet i Sverige

HÄLSA

Den dödliga sjukdomen lassafeber finns för första gången i Sverige.

En kvinnlig patient vårdas för den allvarliga sjukdomen på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Patienten får isoleringsvård sedan natten till i går, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Så ser viruset ut i mikroskop.

Patienten vårdas på högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus.

Den 30-åriga kvinnan jobbar för organisationen Läkare Utan Gränser i Afrika och insjuknade i samband med sin tjänstgöring.

Hon kom till Sverige natten till i går och togs direkt till sjukhus.

– Proverna i Afrika visar att hon bär på sjukdomen. Vi har tagit egna prover och väntar på resultat, men allt tyder på att hon är smittad, säger Britt Åkerlind.

Observeras

Enligt sjukhuset mår kvinnan efter omständigheterna bra.

– Hon kommer att vårdas med isolering en period och vi kommer att följa sjukdomsutvecklingen. Men i nuläget finns det ingen anledning till oro för att någon annan skulle smittas.

Lassafeber är en blödarfeber som ingår i gruppen hemorragiska febersjukdomar. Sjukdomen kan leda till döden, med de flesta av dem som smittas får dock bara lindriga symptom.

– Det som är farligt med sjukdomarna är att de kan leda till att inre organ börjar blöda. Men just det här viruset är behandlingsbart med antiviralt läkemedel, säger Britt Åkerlind.

Första i Sverige

Kvinnan är den första personen i Sverige som bär på smittan.

– Det har funnits några få fall i Tyskland och Storbritannien tidigare, men det här bör vara det första fallet i Skandinavien, säger Bo Niklasson, professor och virusexpert.

Sjukdomen orsakas av ett virus som finns hos gnagare. Människor smittas efter direktkontakt med spillning, via intag av mat som förorenats eller efter intag av råttan som föda.

Karantän

Sjukdomen kan också överföras från människa till människa med blod eller andra kroppsvätskor samt via orena kanyler.

Det finns i nuläget inget vaccin mot sjukdomen.

När sjukdomen bekräftats hos en person som rest med allmänna transportmedel tvingas i vanliga fall alla andra medresenärer sitta i karantän för att utesluta smitta.

Sjukdomen finns främst i Västafrika framförallt i Guinea, Sierra Leone, Liberia och Nigeria. Enstaka fall har tidigare konstaterats i Europa och USA. Varje år dör omkring 5 000 människor i lassafeber.