Stress knäcker maffiabossarna

Nu tvingas de söka hjälp hos psykologer

HÄLSA

Stressad på jobbet? Du är inte ensam.

Också Italiens värsta maffiabossar är pressade – så mycket att de söker hjälp.

– Doktorn, det är mitt hår. Jag är rädd att förlora det, bekände en gangsterledare för fängelsepsykiatern Gabriele Quattrone.

dåliga nerver Det är inte bara Tony Soprano som har problem med maffia-nerverna. Nu visar det sig att flera gangsterledare i Italien söker psykologhjälp.

Varken förlusten av människoliv eller sin brist på frihet bekymrade bossen från den ökända maffiaorganisationen ’Ndranghetan.

Det var förlusten av sina yviga lockar som höll honom vaken om natten i cellen. Men farhågorna var helt och hållet ångestdrivna hjärnspöken.

– Ditt hår ser fint ut. Jättefint, försäkrade honom Gabriele Quattrone som jobbar som psykoterapeut i ett av Italiens högsäkerhetsfängelser.

Krig mot maffian

Läkaren och hans kollegor har berättat om sitt arbete för nyhetsbyrån AP.

Deras maffiapatienter förföljs av mardrömmar och konstant jobbstress. Men till skillnad från andra psykpatienter är deras paranoia ibland mer vägrundad.

Särskilt maffiamedlemmar som tjallat för att få lindrigare straff plågas svårt av förföljelsemani, berättar Quattrone.

Jobbet har också blivit svårare på senare tid – regeringen har förklarat krig mot maffian och affärsmän har gjort uppror mot kraven på pengar mot beskydd.

’Pappa skulle döda’

Många av bossarnas söner tvivlar på sig själva och sina yrkesval. Men att söka psykologhjälp är riskfyllt.

– Om min pappa fick reda på att jag kommit hit skulle han döda oss, sa en ung maffiamedlem till psykologen Girolamo Lo Verso i Palermo på Sicilien.

Gangstrarna som sitter i fängelse brottas dock sällan med samvetskval, enligt sociologen Alessandra Dino.

– De har en mekanism som gör avvikande beteende till norm. Mord blir en god handling eftersom det hjälper gruppen man tillhör.

ARTIKELN HANDLAR OM