Bli smartare - ta en tupplur

IQ-BOOST. En ny studie visar att en tupplur kan göra att du har lättare att ta in ny information.
HÄLSA

Letar du efter en ursäkt att ta en tupplur? Här är en: du blir smartare. I alla fall om man ska tro de amerikanska forskare som studerat ämnet närmare.

Att man blir lite piggare på kvällen efter att ha sovit middag är inget nytt. Men nu tror forskare vid Berkleyuniversietet i Kalifornien att en tupplur också gör att vi har lättare att lära oss saker, skriver livescience.com.

I en studie fick 44 personer komma till ett sömnlabb på universitetet. Först fick de i uppgift memorera 100 namn och ansikten. Därefter mätte forskarna hur väl testpersonerna kunde komma ihåg namnen och matcha dem till rätt bild.

I en andra omgång fick hälften av testpersonerna sova i en och en halv timme mellan klockan 14 och 16:30. Medan personerna sov mättes deras hjärnaktivitet. Resterande halvan av testgruppen fick under tiden göra vanliga vardagssysslor. Därefter fick alla göra samma test som tidigare.

Resultatet? De som inte sovit middag hade ett 12 procent sämre resultat än testpersonerna som tagit en tupplur. Och inte nog med det, de som sovit hade till och med ett 10 procent bättre resultat än när de gjorde testet första gången.

Forskarna tror att det kan bero på att hjärnan under sömnen överför information från korttidsminnet till långtidsminnet och att vi därför kan tillgodogöra oss ny information efteråt.

– Det är nästan som att rensa i din inkorg så att du kan ta emot nya mejl, säger professor Matthew Walker till livescience.com.