Nio stora missar tog Lenas liv

Men sjukhuset får bara kritik för en: Det är en miserabel utredning

Foto: KRISTER HANSSON
Dog i cancer Torbjörn Hammars hustru Lena dog i strupcancer i september förra året.
HÄLSA

Lena Hammar, 47, dog sedan sjukvården missat hennes cancer två gånger.

Socialstyrelsen kritiserar nu Centralsjukhuset i Kristianstad för att hennes extremt låga blodvärden – symptom på tarmcancer – aldrig utreddes.

– Jag är så besviken. Socialstyrelsen skriver ingenting om strupcancern som Lena dog av, säger maken Torbjörn Hammar.

Aftonbladet den 2 november 2010.

Aftonbladet berättade om trebarnsmamman Lena Hammar som avled i september 2010 sedan sjukvården först missat hennes tarmcancer, sedan strupcancern.

Torbjörn Hammar har sedan dess stridit för att vården av hustrun 2004–2010 ska granskas. Primärvården i Blekinge och sjukvården i Skåne var ansvariga.

”De vidtar inga åtgärder”

Granskningen är nu klar och Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att Lenas extremt låga blodvärden aldrig utreddes under tre års tid – trots att hon fick blodtransfusioner.

En enda läkare får kritik.

Torbjörn Hammar är mycket besviken.

– Socialstyrelsen tar varken upp strupcancern, som Lena dog av, eller eftervården – och vidtar inga åtgärder alls.

Aftonbladet hittade i sin granskning nio allvarliga brister i vården av Lena Hammar.

Trots att Lena påtalade för läkare på sjukhuset i Kristianstad att hon hade mycket ont i halsen och stora sväljsvårigheter – symptom på strupcancer – så blev hon inte röntgad eller undersökt, utan fick bara medel mot svamp.

Vägde 34 kg

Och efter de tuffa behandlingarna mot strupcancern ordinerades Lena rehabilitering – när hon i själva verket var döende och endast vägde 34 kilo.

– Ändå förbigår Socialstyrelsen allt detta. Jag är så upprörd. Det är en miserabel utredning. Det här kommer jag inte att godkänna. Nu får jag börja resa runt igen och demonstrera, säger Torbjörn Hammar.