Experterna svarar på dina stressfrågor

1 av 2 | Foto: sara ringström
Eva Rusz, relationsexpert.
HÄLSA

Tomas Danielsson, stressexpert och beteendevetare, och Eva Rusz, relationsexpert, svarar.

”Rädd att jag missar något”

Telefonen, mejlen och Facebook. Jag är rädd att jag missar något om jag loggar ut och stänger av, men jag får inget gjort. Hur ska jag få saker gjorda när jag hela tiden blir avbruten? /Camilla

Tomas: – Var din egen dirigent och kommunicera ett instrument i taget. Våga göra dig otillgänglig. Vi tål mycket men när hjärnan ropar stopp då är det allvarligt. Stäng av, ta time out och gör en sak i taget. Kolla mejlkorgen först när du har tid.

”Avkopplande filmkväll var länge sen”

Uppkopplingsmöjligheterna gör att jobbet följer med mig hem och en avkopplande filmkväll var evigheter sedan. När får jag tid för bara mig själv?

/Mathias

Tomas: – Du måste ta dig själv tid. De allra flesta av oss har inte yrken där vi måste finnas tillgängliga inom 30 sekunder dygnet runt. Stäng av datorn och mobilen ett par timmar och unna hjärnan att komma bort från tillgängligheten. Ta timeout och läs mejlen när filmen eller vilopausen är slut.

”Svarar på samtal vid middagsbordet”

Min partner svarar på jobbsamtal när vi äter middag. Inte ens när vi är lediga kan vi koppla av. Var går gränsen mellan privatliv och jobb? /Johan

Eva: – Gränsen går just där, skilj på jobb och privatliv. Vårda relationen genom att sätta gränser mot arbetsgivaren. Avhåll er från den ständiga uppkopplingen med sociala medier. Ha mobilfria och datorfria kvällar. Försök återgå till att tala med varandra, vara nyfikna, lyssna på varandra igen.

”Han ligger i sängen med sin Iphone”

Glöden är som bortblåst. Och lusten stendöd. Han ligger bredvid mig i sängen och pillar med sin Iphone. Hur ska vi få tillbaka lusten? /”Pyret”

Eva: – Lägg undan telefonerna och gör sovrummet till ett rum där ni vilar, älskar och sover. Jobbar gör man i andra rum. Gör er fina för varandra och ge er tid tillsammans. Sexlivet startar i hjärnan. Fyller ni hjärnan med allt annat än sexuella tankar om varandra känner ni ingen sexlust. Stress och tuffa arbetsförhållanden sätter spår i sexlivet. I de flesta studier rankas ett aktivt sexliv högt bland faktorer som håller samman en relation.

Monica Karlstein

ARTIKELN HANDLAR OM