En person död i harpest i Värmland

Ökar i hela landet – hälften av årets insjuknade bor i Stockholmsområdet

HÄLSA

En äldre man har dött av harpest i Värmland.

Det kan vara det första konstaterade dödsfallet av harpest i Sverige.

– Vi tror att det var en luftburen smitta. Det här var en sjuk och skör person, säger Karin Lundin, sjukhuschef, sjukhuset i Torsby.

Harpest sprids oftast till människa via myggor och fästingar. I de fallen syns betten tydligt och lymfkörtlarna brukar svullna upp.

Eftersom det inte är myggtider så tror läkarna att mannen blivit smittad av bakterien genom att andas in den. Det kan ske genom direkt kontakt med en hare eller annan gnagare. Eller att patienten andats in damm som innehållit sjuka gnagares urin.

"Sjuk och svag"

Mannen hade flera sjukdomar sedan tidigare och var redan svag. När han kom in till sjukhus hade han inga symptom på harpest, förutom feber. Eftersom det förekommit flera fall av harpest i Värmland togs ändå ett blodprov. Det visade sig att han var smittad.

– Det här är egentligen inte någon allvarlig sjukdom, men när någon redan svag drabbas så kan vad som helst bli fatalt, säger Karin Lundin.

244 fall

Trots att det sattes in antibiotika gick personens liv inte att rädda. Harpest, eller tularemi, är anmälningspliktigt och måste rapporteras in. Därför har landstinget och Smittskyddsinstitutet kontroll på de fall som konstaterats.

Antalet konstaterade fall har ökat i år. Hittils har 378 harpestfall rapporterats in, jämfört med 244 fall under hela 2009.

I Stockholms län har en stor ökning skett sedan förra året. Fram till den 3 november hade 50 fall anmälts. Det kan jämföras med 20 fall under hela 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM