Aftonbladets läsare varnar: Sök hjälp i tid

Många känner igen sig, men har inte fått gehör hos sjukvården

HÄLSA

Många läsare känner igen sig. Flera har själva misstänkt ett samband mellan tandvärken och de hjärtbesvär de senare drabbats av. Men då inga läkare tycks ha reagerat har de hållit inne sin oro.

Nu vill de varna andra: Sök hjälp i tid!

”Jag arbetar på järnvägen och hade en kollega, en lokförare som klagade över tandvärk en kväll. Han var en glad människa, skojade för det mesta och skulle fixa detta bara med Alvedon... han dog på natten. Vi var övertygade om att tandvärken hade samband med hjärtinfarkten. Vår kollega skulle nog vara i livet idag om han förstått vad det handlade om och kontaktat akuten direkt”

Anonym

”Undertecknad har gått igenom nio hjärtinfarkter ock aldrig vid något av dessa tillfällen upplevt smärta i bröstet. Däremot en fasansfull smärta i munnen. En sprängande helvetisk smärta. En gång försökte jag förneka smärtan i tre dagar eftersom jag skulle resa till Grekland. Till sist stod jag inte ut, ringde ambulanden och kom in på lasarettet där läkarna konstaterade min sjunde hjärtinfarkt. När doktorn hörde att jag försökt stå ut i tre dagar sade han att jag kunde ha dött. Får jag tandvärk igen så ringer jag ambulans ögonblickligen. Jag tror många dör i onödan eftersom de inte förstår att smärtan i tänderna beror inte på dessa utan det kommer från hjärtat!!”

Bodil

” Jag är 65 år och arbetar som läkarsekreterare. För 4-5 år sedan fick jag en hjärtinfarkt utan några klassiska symtom eller kärlkramp innan. För över tjugo år sedan fick jag en förskräcklig värk i käke, tand och ett öra. Det visade sig vara en pulpainflammation som åtgärdades men värken i örat och käken fortsatte under alla år. Efter infarkten försvann värken. Jag har berättat för alla hjärtläkare jag träffat att jag tror att det har ett samband med hjärtat, men ej fått något svar”

Elisabeth

”Jag har vid ett flertal tillfällen haft infarkt då det känts som jag haft tandvärk. Jag har behandlats flerfaldiga gånger för infarkter, man har sprängt med ballong 14 gånger och varit in i hjärtat 25 gånger. (Svenskt rekord?)”

Pigg Pensionär

ARTIKELN HANDLAR OM