Unga blir utbrända av tekniken

Uppkopplingsgenerationen är en tickande bomb"

HÄLSA

Ständigt uppkopplad, alltid tillgänglig.

Nu larmar stressexperten Tomas Danielsson om en generation som går under om ingen sätter stopp.

– Det är en tickande bomb. De kommer att falla som käglor om fem–tio år, befarar han.

De kallas den nya ”uppkopplings-generationen”. De är födda mellan 1965 och 1985 och deras föräldrars nio-till-fem-jobb är ett minne blott.

– De växte upp under den stora teknikexplosionen och i dag loggar de aldrig ut, stänger ner eller tar ledigt. De är så uppe i varv av den tekniska utvecklingen och alla möjligheter som finns att de kör på för fullt, säger Tomas Danielsson, stressexpert och beteendevetare känd från TV och radio. Han fortsätter:

– Den nya tekniken gör det så lätt att jobba överallt och när som helst.

”De kör på”

Den första vågen av teknikutbrändhet såg vi vid millennieskiftet, då de unga IT-proffsen blev långtidssjuka av stress. De var nya i arbetslivet, suktade efter framgång och jobbade dygnet runt. Nu varnar Tomas Danielsson för att fler går en liknande mardröm till mötes.

– Vi ser en hel generation gå samma väg. En våg av unga i världen som kör på och inte lyssnar till sina egna varningssignaler.

Den nya mobilen med plingande mejlikoner, poppande Facebook-appar och Twitter-uppdateringar är som en aggressiv tiger, berättar Tomas Danielsson. Söver vi den aldrig blir den livsfarlig. Dessutom är den ”smarta mobilen” en kärleksbov – ett hot mot relationer och familjeliv, menar relationsexperten Eva Rusz.

– Det är jättevanligt att förhållanden går sönder på grund av att vi inte har tid för varandra. Sociala medier och mobila jobbmöjligheter stjäl hela tiden av den tid som vi behöver tillsammans, säger hon.

Kraschen blir om 10 år

Livet går på högvarv. Det är kul, spännande och äventyrligt. Du klättrar flera steg i taget på karriärsstegen. Samtidigt är du stressad, utmattad och önskar att du hade mer tid med familjen. Runt omkring pågår ett ständigt accelererande surr. Men hur länge kan livet gå på högvarv?

I dag är ”uppkopplings-generationen” mitt uppe i karriären. Än hissas ingen varningsflagg och statistiken ser bra ut. Den stora utbrändhetskraschen förutspås inträffa först om tio år.

I sitt jobb möter Tomas Danielsson dagligen unga vuxna som har sömnproblem, saknar energi och har kramper i kroppen. Han är uppriktigt orolig för ”uppkopplings-generationens” insjuknande.

– Det kommer få förödande konsekvenser, för samtidigt som de knockas av stress och utbrändhet går 1940- och 50-talisterna i pension.

Monica Karlstein

ARTIKELN HANDLAR OM