”Vänta inte med att söka hjälp”

Lena, 47, fick tandvärk – som var hjärtinfarkt

Foto: PATRIK SKOGLOW
– På natten fick jag ont i halsen, som halsbränna fast tusen gånger värre, säger Lena Andrehn, 49, som strax fick veta att det var en hjärtinfarkt.
HÄLSA

Tänderna värkte så fruktansvärt att hon fick en akuttid. Men tandläkaren hittade ingenting.

– På natten fick jag ont i halsen, som halsbränna fast tusen gånger värre, säger Lena Andrehn, 49, som strax fick veta att det var en hjärtinfarkt.

Hon är en av de tusentals svenskar som varje år drabbas av hjärtinfarkt utan klassiska symtom som ont i bröstet och värk som strålar ut i ena armen. Enda varningssignalen var halsbrännan och de ömma tänderna. Symtom allt för få kopplar till hjärtat.

När tänderna började göra ont en kall februaridag 2008 trodde Lena Andrehn hon drabbats av en inflammation av något slag.

– I stort sett hela käken gjorde ont. Tänderna var så ömma att minsta lilla beröring gjorde ont. Min tandläkare röntgade och undersökte hela munnen noggrant, men hittade absolut ingenting, berättar hon.

För säkerhets skull fick hon penicillin. Två veckor senare vaknade hon mitt i natten av en fruktansvärd halsbränna.

Fick panik

– Det var som om någon tänt eld i min hals. Jag tog en Alvedon och försökte somna om, men när jag vaknade en timme senare var det ännu värre, säger Lena Andrehn som kände smärtan ner i armar och händer.

Hon fick panik.

– Jag började hyperventilera och försökte slappna av för att lugna ner mig. Hade inte en tanke på att det kunde vara något farligt.

Först när ytterligare en smärtvåg slod det henne: Tänk om det är hjärtat?!

Maken och dottern var snabbt på benen och körde henne til Borås lasarett där de snart konstaterade att hon haft två hjärtinfarkter den natten.

– 47 år gammal! Det är inte vad man förväntar sig, säger Lena Andrehn och beskriver det som att glida ner i ett svart hål.

Redan då frågade om tandvärken och halsen kunde haft något med saken att göra men fick inget gehör alls.

– Jag blev så glad när jag läste din artikel. Det kändes så klockrent. Tidigare har ingen förstått vad jag pratat om. Alla har varit helt oförstående, säger hon och hoppas fler inser sambandet och inte väntar med att söka hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM