Fick handen avsliten - läkarna opererade fast den på foten

Nioårig flickans hand räddad genom mirakulös operation

HÄLSA

Nioåriga Ming Li fick handen avsliten när hon blev överkörd av en traktor i juli i år.

Men läkarna lyckades mirakulöst rädda flickans hand genom att opererar fast den vid hennes fot.

Och nu – tre månader senare – har man åter kunnat sätta tillbaks den på sin rätta plats.

Nioåriga Ming Li fick handen avsliten när hon blev överkörd av en traktor i juli i år.

Ming Li var på väg till skolan när olyckan inträffade. Traktorn körde över hennes arm och det gick så illa att handen helt slets av från armen som blev så svårt sargad att det inte gick att operera fast handen där igen.

Läkarna i Zhengzhou i Henan-provinsen i Kina fattade då enligt den brittiska tidningen Daily Mail ett snabbt beslut och valde att operera fast handen vid flickans fot istället.

Handen läkte

I tre månader hade Ming Li sin vänstra hand fastsydd vid högerfoten samtidigt som vävnaden i handen och armen läkte. Och nu – drygt tre månader efter olyckan – har man lyckats transplantera tillbaka handen dit den egentligen hör hemma i änden av flickans vänsterarm.

– Ming Li kan nu återigen röra sin handled och hennes vänsterhand är hälsosamt rosafärgad vilket är ett tecken på att blodcirkulationen fungerar bra, säger Dr Hou Jianxi, telseman för läkarteamet på sjukhuset i Zhengzhou, enligt flera internationella medier.

Två operationer till

Ming Li kommer dock behöva genomgå minst två operationer till under det kommande året för att återställa handens funktion och ta bort de stora ärr som hon bär på efter olyckan.

Men Dr Hou Jianxi tror att att flickan kommer få tillbaks god rörlighet i armen med hjälp av sjukgymnastik.

– Vi kan inte ge någon exakt procentsats på hur mycket av rörligheten som hon kommer att få tillbaka men hon bör kunna klara av de flesta vardagliga sysslor och till och med kunna köra bil.

ARTIKELN HANDLAR OM