Njut av julmaten med doktor Dahlqvists FETA diet

”Det är bara att stoppa i sig av skinka, prinskorv och sylta!”

Foto: RALF BERGMAN
GRÖTEN ÄR BOVEN. På julbordet är det inte fettet som är den största boven - utan gröten, enligt Annika Dahlqvist. Till tomten föreslår hon i stället Keso à la Malta!
HÄLSA

Vad kan väl passa bättre till julbordet än en diet som går ut på att stoppa i sig av fet mat?

Ett dignande julbord. Enligt den traditionella synen är det en syn full av syndiga onyttigheter. Men bland anhängare av fettdieten LCHF kan det knappast bli bättre – om man gör några få undantag.

– Förutsatt att det är lagat på naturliga råvaror är det bara att stoppa i sig av skinka, prinskorv och sylta. Men en vanlig Janssons frestelse skulle jag inte äta, det är för mycket potatis, säger ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist, läkare och förespråkare av LCHF-dieten.

Det har blåst mycket kring Annika Dahlqvist och hennes fettdiet de senaste åren.

Fått mycket kritik

Många har kritiserat henne för att sakna bevis för sina radikala påståenden. Men hon har fått många anhängare och mycket stöd också. Och Annika Dahlqvist fortsätter i precis samma spår som tidigare. Förra året kom hennes lchf-kokbok med högtidsmat – för de som vill ha en ännu fetare jul.

För det är inte fettet som är den stora viktboven i juletider – det är gröten, om man får tro Annika Dahlqvist. Sjuka och gamla människor ska inte äta gröt över huvud taget, enligt henne. Och vill man ställa ut något till tomten rekommenderar hon keso med vispgrädde i stället.

– Keso a la malta – det tycker han säkert om! skrattar hon.

”En bra julklapp!”

Det så kallade fettkriget har lugnat ned sig betydligt sedan i våras, tycker Annika Dahlqvist. Men i julklapp önskar hon sig lite uppskattning i stället för tystnad från de värsta kritikerna.

– Jag önskar att professorerna ska förstå att naturligt mättat fett är nyttigt. Det vore en bra julklapp, säger hon.

Peder Nääs Sundemyr