Lillemor, 52: Läkare dödade mitt barn

Ehline, 31, fick 15 000 lugnande tabletter utskriva

Foto: : MAGNUS LIAM KARLSSON
Lillemor Westberg, 52 riktar skarp kritik mot Södertäljepsykiatrin som gång på gång skrev ut starkt beroendeframkallande medel till hennes dotter Ehline, trots att de visste att Ehline var självmordsbenägen.
HÄLSA

Ehline Karlsson hann bara fylla 31 år. En dödlig cocktail av lugnande tabletter, smärtstillande och sömnmedel tog hennes liv. Obduktionen visade att döden orsakats av akut läkemedelsförgiftning.

Nu riktar hennes mamma, Lillemor Westberg, 52, skarp kritik mot Södertäljepsykiatrin som gång på gång skrev ut starkt beroendeframkallande medel. Trots att de visste att Ehline var självmordsbenägen.

– Läkarna brydde sig sällan om att träffa Ehline personligen utan ringde bara in nya recept, säger Lillemor Westberg som anmält två läkare till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Dessa friades och ärendet är överklagat till Länsrätten.

Nu kräver hon skadestånd från psykiatrin som hon anser är skyldig till hennes dotters död.

Hon överväger även att polisanmäla läkarna.

– De har dödat mitt barn, säger hon.

Borde uppmärksamma

Maria Carlén är verksamhetschef och chefsöverläkare vid Södertäljepsykiatrin. Hon känner till fallet men kan inte kommentera det. Men hon tycker själv att det skrivs ut för mycket lugnande mediciner, så kallade bensodiazepiner.

– Vi borde uppmärksamma detta mer men samtidigt har vi patienter som har svår ångest och det är svårt att avstå från att ge dem läkemedel om de ber om det, säger hon.

15 000 tabletter

I 20-årsåldern drabbades Ehline av en depression och började ta antidepressiv medicin.

Snart började medicinskåpet fyllas av lugnande och smärtstillande medel, såsom Zopiklon, Sobril och sömnmedlet Imovane, alla starkt beroendeframkallande.

Mamman radar upp mängder av medicinsorter som hennes dotter fick utskrivet. Av 38 mediciner var 35 receptbelagda.

– Jag blev chockad när jag såg journalerna där det framgick hur mycket tabletter min dotter fick utskrivet och vilken cocktail av mediciner det var. Under tre år fick hon utskrivet 15 000 tabletter, det är inte klokt, säger Lillemor.

Vill berätta

Hon vill berätta om Ehlines död för att förhindra att nya dödsfall sker till följd av överförskrivningar av beroendeframkallande läkemedel.

Av journalen framgår att Ehline borde tagits in på ett LVM-hem (Lagen om vård av missbrukare) eftersom hon allvarligt riskerade att skada sig själv. Hon hade tidigare tagit överdoser.

Torsdagen den 6 september 2007 träffade Lillemor sin dotter för sista gången då hon följde med för att träffa psykiatrikern.

Läkaren ville först inte ge Ehline tabletter men ändrade sig och gav henne ett recept på 25 Sobril och tio Zoplikon vilket var mer än hon brukade få utskrivet.

– Det blev för mycket för hennes kropp, säger Lillemor.

Aftonbladet har sökt ansvarig läkare utan resultat.

KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

ARTIKELN HANDLAR OM