Vaccin mot nikotinsug snart verklighet

HÄLSA

Ett vaccin som kan hjälpa personer att sluta röka kan snart bli verklighet.

– Nikotinvaccinet ger oss hopp om att lösa det ofantliga folkhälsoproblem som rökning är, säger Francis Collins, direktör vid Nationella hälsoinstitutet, till CNN.

Foto: colourbox

Vaccinet ska stimulera immunsystemet så att antikroppar stoppar nikotinet från att nå hjärnan.

Det är ännu bara på forskningsstadiet, men tester som hittills har gjorts har visat en positiv effekt, skriver CNN. Personer som testat vaccinet NicVaX har halverat sin cigarettkonsumtion och 16 procent har slutat röka helt, jämfört med 6 procent som försökt sluta röka utan hjälp av vaccinet.

– Det är en stor utmaning eftersom 90 procent av de som försöker sluta röka får återfall det första året säger, Francis Collins, till CNN.

Även mot andra droger

Nästa steg är att testa fler personer och avgöra se hur effektivt vaccinet är på lång sikt, genom att se hur många som inte får ett återfall under 12 månader. 2011 ska resultaten presenteras för den amerikanska läkemedelsmyndigheten och man ska ta ställning till om vaccinet ska användas.

– Vi testar även vaccin mot heroin, marijuana, och andra droger. Och förhoppningsvis kan vi använda oss av det i framtiden, säger Nora Volkow, vid Nationella Hälsoinstitutet.