Värktabletter kan ge fosterskador

Ny studie: Högre risk att pojkar föds med missbildade könsorgan

HÄLSA

Värktabletter med paracetamol har hittills ansetts helt ofarliga att äta för gravida kvinnor. Men nu hävdar en dansk studie att de kan leda till en högre risk för att pojkar föds med missbildade könsorgan.

Studien är den första i sitt slag och omfattar 47 000 kvinnor som fött pojkar. I gruppen hade ungefär hälften ätit tabletter med paracetamol, den andra hälften hade inte gjort det.

– De mödrar som hade tagit smärtstillande medel med paracetamol löpte 30 procents högre risk att få barn med missbildningar, säger Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet, till tidningen Politiken.

Hur många tabletter som krävdes för att öka risken är inte känt. Men forskarna anser också att värktabletterna kan ge osynliga effekter, såsom försämrad kvalitet på spermierna.

I Sverige finns inga rekommendationer om att gravida bör avstå från värktabletter med paracetamol, såsom Alvedon, Panodil och Pamol.

– Man har ansett att Panodiler är ofarliga för gravida. Den här studien visar att de inte är helt ofarliga. Det ser ut att finnas en ökad risk, säger Morten Søndergaard Jensen.

Forskarna tycker inte att gravida ska avstå från värktabletter med paracetamol, men det behövs mer forskning i ämne.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Epidemiology.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM