”Jag ser inga synder”

Nästa år fyller Kristin Kaspersen 40 år. ”Det är skönt med den erfarenhet man har vunnit och otroligt spännande att tänka på all erfarenhet man ännu inte fått.”
HÄLSA

Snabba löpsteg och strategiska karriärmoves har fått Kristin Kaspersen, 38, precis dit hon vill. För Kropp & Hälsa avslöjar TV4-stjärnan att hon är i bättre form än någonsin.

”För mig handlar det om att balansera fullt tempo och lugnet inom mig.” Kristin har en coach som hjälper henne upptäcka vem hon är och vill vara.

Kristin Kaspersen, 38 år, lyser styrka. Hon rör sig lugnt, tryggt på något sätt, skrattet glittrar i ögonen och hennes kropp är ursnygg, slank och kvinnligt muskulös. Hon har nyss kommit hem från en semestervecka i Thailand med hela klanen; systrarna, mamma Lill-Babs och alla barnen.

– Jag mår kanon. Hur bra som helst. Jag känner mig bättre – mycket bättre i kroppen i dag än när jag var 20, fortsätter hon och drar en tröja över huvudet så magrutorna skymtar. Det är studioplåtning.

Journalistik mer intressant

I höst får vi se Kristin Kaspersen leda TV4:s ”Nyhetsmorgon”, med Anders Kraft som parhäst. Efter 16 år som folkkär programledare för svensk televisions största nöjes-program har Kristin tagit plats i den prestigefyllda tv-soffan. Och det är långt ifrån ett ”Javisst kan jag göra det”-jobb bland alla andra.

– ”Nyhetsmorgon” har alltid varit mitt mål. Underhållning känns fortfarande viktig, men för min personliga utveckling är det journalistiska mer intressant.

I 30-årspresent fick jag en resa till Chicago, min drömstad. Där och då lovade jag mig själv att satsa och om jag fick jobbet i nyhetssoffan skulle jag återvända. Det tog sju år.

Medvetna val

Kristin gjorde ytterst medvetna val för att nå sitt karriärmål. Hon pluggade engelska och journalistik, tackade nej till allt för många glittriga nöjesjobb, men ja till galor med seriösa undertexter. I många år sökte hon tjänsten utan att ens bli påtänkt.

Nu är hon där, i ”Nyhetsmorgon”. Segerstolt. I våras åkte hon tillbaka till Chicago.

– Om det kändes bra? Otroligt.

Kristin är en fajter. ”Ger sig liksom inte”. Och det är envisheten som fått henne i toppform. Kristin har alltid tränat mycket; yogat, åkt Tjejvasan, tränat boxersize.

– Den stora skillnaden nu är att jag fått in träningen i vardagen. Förr var jag en periodare, nu ser jag till att avverka passet direkt efter jobbet. Inga ursäkter.

Styrketränar

Ett par gånger i veckan styrketränar hon, ”det är grunden till all träning”.

Oftast springer hon, milen på timmen, vilket är imponerande för någon som löpvägrade i skolan och genade i motionspåret.

– Det är riktigt skönt. Speciellt när jag jobbat mycket, att få svettas ut stressen. Löpningen har allt. Det är egentid, explosiv träning och mental styrka – att ta sig ut fast det regnar, att orka ett varv till.

Bättre på att ge kredd

Just tankens kraft fascinerar Kristin. Att utmana sig själv är hennes drivmotor.

– Det finns en slinga bakom mammas hus i Järvsö jag brukar springa. Hon tror det finns björn där och tycker jag ska vissla hela vägen runt... Urdumt. Hur som helst, en gång, bara för att testa mina gränser, fortsatte jag springa efter milen, varv på varv på varv. ’Jag fixar det här!’ ’Jag orkar en backe till... Och en till.’ Jag sprang två mil – dubbel så långt som jag någonsin sprungit. Sen kom min morbror på fyrhjulingen, utskickad av mamma att leta efter mig, ha ha.

Får hjälp att bryta mönster

– Men det var också ett av mina mål, två mil. Och precis samma tanke har jag med mig på jobbet. I stället för ’Shit, hur ska jag klara det här?’ väljer jag ’Jag fixar det!’. För vilken tanke gör det lättast för mig själv?

I många år har Kristin Kaspersen gått hos en livscoach för att ventilera idéer och hitta sitt inre lugn, sin egen rytm. Coachen hjälper henne att bryta dåliga mönster och hitta in i nya. Hon säger själv att hon blivit mycket bättre på att ge sig själv kredd, ställa rimliga krav och stå upp för sig själv. Och inte minst att hitta den där positiva tanken i varje given situation.

Det är inte alltid så lätt, hur gör du när tanken sviktar?

– Det är det häftiga med livet, det går upp och ner. Ibland snubblar man och då gäller det att vilja se bortom det och vidare.

Kristin har gjort väldigt klart att hon inte kommenterar skilsmässan från maken Hans Fahlén, 44, som programledarparet annonserade i slutet av maj. Men jag kan inte hjälpa att undra:

Samtidigt som löpsedlarna rasade trycksvarta satt du, till synes lugn och skarp, i direktsändning i morgonsoffan. Hur fixade du det?

– Jag brydde mig inte så mycket, faktiskt. Inte då, jag bryr mig inte nu. Jag är van och vi visste ju att det skulle komma. Det tråkiga är ju för barnen som undrar varför tidningar får ljuga så mycket, mer vill jag inte säga.

Vilket är ditt nästa mål?

– Hm-hmm.

Kristin flinar brett. Som om hon ruvar på ett guldägg.

– Det tänker jag inte avslöja. Mina mål är hemliga tills jag nått dem. Just nu ser jag fram emot hösten som jag ska fylla med sköna helger och massor av tid med barnen.

FAKTA

Leder TV4:s "Nyhetsmorgon" i höst

Namn: Kristin Kaspersen.

Ålder: 38 år.

Yrke: Journalist och programledare.

Familj: Sönerna Filip, 11 år och Leon, 4 år.

Bor: I villa i Sollentuna, strax utanför Stockholm.

Tidigare har vi sett henne: Som väderflicka i TV3, leda ”Söndagsöppet” och ”Melodifestivalen” i SVT, ”Fångarna på fortet”, ”Idrottsgalan”, ”Humorgalan” och dokumentärserien ”Det handlar om ett barn” i TV4.

Aktuell: Som programledare i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Målskola med Kristin – så blir du framgångsrik

Kristins hälsoprofil

”Jag är hooked på nötter”

Tränar: 5–6 dagar i veckan – löpning, promenader, styrketräning, ibland mixat med taekwondoteknik. Vita vintrar åker hon skidor och långfärdsskridskor.

Äter mest: ”Ganska ’ren mat’, kött, fisk, mycket grönsaker. Jag är laktosintollerant, så en hel del onyttigt som såser, bullar och kakor stryks automatiskt. Nu är jag hooked på nötter! Det är nästan så jag inte kan ha dem hemma.”

Smarta ord hon lever efter: ”Leva, lära och en jävla massa kärlek”.

Hälsosynd: ”Jag ser inga synder – bara mänskliga misstag.”

ARTIKELN HANDLAR OM