Astmamedicin stoppas – kvaliteten kan inte garanteras

Drabbar främst små barn

HÄLSA

Nu stoppas all tillverkning av den mycket vanliga astmamedicinen Pulmicort.

Anledningen är att leverantören inte kan garantera medicinens kvalitet.

Föräldrar till astmasjuka barn uppmanas ”vara ute i god tid” för att hinna byta medicin i tid.

I februari rapporterades att astmamedicinen Pulmicort började ta slut på landets apotek.

Det gjorde då att sjukhusen fylldes med astmasjuka barn som fått svårt att andas.

– Att producenten inte kan leverera Pulmicort nu när det är högsäsong för förkylningsastma känns som en riktigt dålig timing, sa sjuksköterskan Anna-Karin Johnson på Västerviks sjukhus till Västerviks-Tidningen då.

Kvaliteten kan inte garanteras

Anledningen till att medicinen höll på att ta slut var att den stoppats av tillverkaren Astra–Zeneca på grund av ”kvalitetsproblem” hos den engelske tillverkaren.

– Vi stoppade leveransen av Pulmicort för några veckor sedan efter att ett kvalitetsfel hos vår engelska leverantör upptäckts vid en rutinkontroll. Det gäller den inhalationssprej som används till små barn. Vi har informerat Apoteket och Läkemedelsverket om detta och håller på att undersöka orsaken, sa Anne-Charlotte Knutsson på Astra Zeneca då.

Men nu stoppar Astra Zeneca all tillverkning av Pulmicort. Det gäller inhalationssprayerna i styrkorna 100 och 200 mikrogram per dos.

Orsaken uppges vara tekniska produktionsproblem som enligt bolaget "förhindrar att produkten tillverkas i enlighet med de kvalitetskrav som Astra Zeneca har".

Bolaget har "trots långtgående undersökningar" varken kunnat hitta orsaken till produktionsproblemen eller kunnat lösa dem.

Problemet ska inte vara relaterat till den aktiva substansen i Pulmicort, budesonid, eller till andra produkter.

Leder till problem

På landets sjukhus reagerade personalen redan i februari när medicinen höll på att ta slut.

– Det ringer oroliga föräldrar dagligen som inte fått tag på Pulmicort. Om de inte har medicin hemma får de komma hit och få en annan typ av inhalation hos oss och det blir mycket krångligare för föräldrarna när de måste komma hit med sina barn. Flutide finns fortfarande att tillgå och behandlingen blir lika bra, men det är en annan styrka på doseringen som kan ge förvirring och feldosering. Att gå med fel dos en längre period är inte bra. Att producenten inte kan leverera Pulmicort nu när det är högsäsong för förkylningsastma känns som en riktigt dålig timing, sa sjuksköterskan Anna-Karin Johnson på Västerviks sjukhus.

Även medicinskt ledningsansvarige överläkaren Jan-Åke Hammersjö på Västerviks sjukhus reagerade.

– Tillverkaren ska leverera och de gör inte det. Vi hade samma problem med det här företaget för några år sedan. Det här är en vanlig medicin och detta berör hundratals barn även på en liten ort, sa han.

Mest använda medicinen

Astamedicinen Pulmicort är en av de mest använda medicinerna. Men nu stoppas alltså hela tillverkningen.

Patienter som har hämtat ut sin medicin kan fortsätta sin behandling, men bör ta kontakt med sin läkare för att diskutera andra behandlingsalternativ, skriver Astra Zeneca i dag i ett pressmeddelande.

Den medicin som finns på marknaden är säker att använda, enligt bolaget.

– Kontakta apoteket i god tid så att du via dem kan göra upp om detta. Om du behöver byta dos eller medicin så behöver de rådgöra med läkare. Du måste vara ute i god tid så att du inte står utan, säger Jan-Åke Hammersjö.

Mitt i högsäsongen

Andningsproblem hos astmatiker kan ge störd nattsömn, ökad trötthet, sämre aptit och försämrat allmäntillstånd.

Just nu är det högsäsong för förkylningsastma som främst drabbar barn upp till tre år.

FAKTA

Pulmicort

Pulmicort Turbuhaler är ett kortison som du andas in och som minskar inflammation vid till exempel astma.

Pulmicort spray är ett kortison som ska andas in och som dämpar och förhindrar inflammation i luftvägarna vid astma. Läkemedlet ska användas regelbundet i förebyggande syfte.

Flutide

Flutide Diskus är ett kortison som motverkar inflammation i lungorna. Genom att minska inflammationen kan man förebygga astmaattacker.

(Källa: Vårdguiden)

ARTIKELN HANDLAR OM