Fredrik, 11, dog efter läkarmiss

Skickades hem med smärtor – timmar senare var han död

1 av 3 | Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
”Sorgen är stor” Mamma Maja och pappa Mattias med ett fotografi av sonen Fredrik, 11, som dog efter att ha skickats hem från Gävle sjukhus med vattkoppor och höftont tidigare i år. ”Jag antar att man klarar av mer än man tror även om sorgen är stor. Vi har ju en till som är liten att ta hand om”, säger Maja.
HÄLSA

Fredrik, 11, kom till akuten med vattkoppor och höftont.

Några timmar senare var han död.

– Det gick så förbannat snabbt, säger mamma Maja.

Fredrik Sundqvist, 11, fick vattkoppor men var på bättringsvägen. Familjen åkte ändå till Gävle sjukhus på nyårsafton eftersom han hade ont i ena höften.

Efter röntgen och prover fick de åka hem.

– Läkaren sa att Fredrik kunde röra på sig och att det skulle bli bättre, säger Maja.

Väl hemma mådde Fredrik illa och var vaken under natten. Det blev akuten igen och efter röntgen och prover fick de väntai ett litet rum i två timmar.

Sedan skulle Fredriks höft tömmas på vätska.

Då var bara Maja kvar på sjukhuset. Pappa Mattias och lillebror Linus, 8, åkte hem eftersom de trodde att Fredrik skulle bli frisk.

”Chockad och knäckt”

– Men jag tyckte att han såg så sjuk ut. Det syntes att det var allvarligt, säger Maja.

En sköterska förstod hennes oro och tillkallade fler läkare. Det blev ingen operation, i stället flyttades Fredrik till intensiven.

Ingen sa hur allvarligt läget var, men Maja förstod att det var dags att ringa efter Mattias.

– Han vart alldeles chockad och knäckt av att se sin son så sjuk.

Varken antibiotikadropp, syrgas eller andra åtgärder hjälpte. Fredrik slutade andas och trots 45 minuters hjärt- och lungräddning gick hans liv inte att rädda. Efteråt fick de veta att sonen dog av mördarbakterier.

Sjukhuset har nu gjort en Lex Maria-anmälan och även föräldrarna har skrivit till Socialstyrelsen.

”Inte bara ett namn”

– Jag hoppas att man får bättre hjälp på akuten, att man inte bara är ett namn på ett papper utan att man bryr sig, säger Maja.

Även en sjuårig flickas död på Gävle sjukhusi mars ska anmälas till Socialstyrelsen. Hon kom in med feber och nacksmärtor och avled efter några timmar.

FAKTA

Ovanligt att dö av mördarbakterier

Streptokocker grupp A är en aggressiv bakterie som ger ett snabbt sjukdomsförlopp. Enligt Carl Lindgren, överläkare inom barnsjukvården i Gävleborg, kan bakterien finnas i kroppen utan att det leder till allvarlig sjukdom. Men om immunsystemet är rubbat kan det få svåra följder.

Det är dock ovanligt att människor avlider av mördarbakterien, särskilt barn.

Symptom är värk, hög feber och illamående. Om antibiotika sätts in snabbt kan förloppet hejdas.