"Kosttillskotten kan ge leverskador"

Foto: Thinkstock
Av 43 granskade produkter nådde bara 2 upp till märkningskraven.
HÄLSA

Livsmedelsverket varnar för bantningspiller och kosttillskott som du kan beställa på nätet.

I värsta fall kan de ge leverskador.

– Vi är väldigt måna om att konsumenterna ska bli mer medvetna, säger Zofia Kurowska, statsinspektör.

Kosttillskott och prestationshöjare finns i var och var annan hälsokostbutik och på träningsanläggningar. Produkterna går också att köpa på nätet. Livsmedelsverket har granskat 43 kosttillskott inköpta på åtta svenskspråkiga nätbutiker.

Nu dömer de ut kosttillskotten som oseriösa.

Av 43 granskade produkter uppfyllde bara två märkningskraven. Många av påståendena på förpackningarna saknade dessutom vetenskapligt stöd.

Produkterna som valdes ut lovade bland annat viktminskande resultat eller prestationshöjande effekter. Några påstod dessutom ge smärtlindrande eller potenshöjande effekt. Många marknadsförs som naturliga preparat.

Men ”naturligt” är inte riskfritt, påpekar Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

– Man lovar guld och gröna skogar och mirakelkurer som man inte kan leva upp till, säger hon.

I 30 av 43 produkter ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla farliga och beroende framkallande ämnen. Åtta av produkterna kan till och med klassificeras som läkemedel.

– En del av de här substanserna kan på lång sikt ge leverskador, levern är organet som är mest utsatt, säger Zofia Kurowska.

Några av ämnena som Livsmedelsverket ser extra allvarligt på är grönt teextrakt, forskolin, vitpilsbark och extremt höga koffeinhalter. Dessutom varnar man extra för produkter med synefrin.

– Vi hoppas att branschen själv går in och rättar till sina märkningsbrister och att de produkterna som inte är lämpliga att säljas dras tillbaka, säger Zofia Kurowska.

Hon tror att produkterna som finns i handeln motsvarar de som finna att köpa på nätet.

– Det här är bara ett stickprov som vi har gjort. Det finns massor av andra produkter som säkert också saknar uppgifter i märkningen. Men vi har inte haft möjlighet att köpa in 5 000 produkter.