Sömnbrist kan öka risktagande

Foto: Thinkstock
Trötthet leder till ökat risktagande. I alla fall om man får tro en ny amerikansk studie.
HÄLSA

Sovit för lite? Då är det inte läge att fatta ekonomiska beslut.

För dig som gillar att spela om pengar blir det extra riskfyllt om du har sömnbrist, enligt en ny amerikansk studie.

Sömnbrist kan göra att vi tar riskfyllda beslut om pengar, skriver nättidningen Health.com. Det beror på att hjärnan reagerar mer positivt på situationer när vi inte fått sova ut.

Det är forskare vid Duke University i USA som har undersökt effekterna av sömnbrist. De 29 personerna som deltog i studien fick fatta ekonomiska beslut vid två olika tillfällen, morgonen efter en god natts sömn och efter en natt då de sovit dåligt.

Med hjälp av magnetröntgen kunde forskarna se att de som led av sömnbrist hade ökad aktivitet i de delar av hjärnan som bearbetar positiva påföljder.

Författarna till studien drar slutsatsen att brist på sömn inte bara resulterar i bristande uppmärksamhet utan att det även påverkar oss när vi tar ekonomiska beslut. Till exempel kan det drabba personer som brukar spela om pengar.

– De som sitter uppe och spelar om nätterna slåss mot mer än bara spelmaskinernas ogynnsamma odds, de slåss också mot sömnbrist och hjärnans tendens att vilja vinna utan att ta hänsyn till effekten av en eventuell förlust, säger huvudförfattaren Vinod Venkatraman, doktorand i psykologi och neurovetenskap, i ett pressmeddelande.

Sömnbrist kan också göra det mer lockande för människor att vilja spela menar författarna. Studien är publicerad i Journal of Neuroscience.