”Äntligen är jag nöjd med min vikt”

Maria, 34, har gått ner 22 kilo

Foto: BÖRJE THURESSON
Maria Rosén har tappat 22 kilo sedan hon påbörjade Hälsocampen. Tidigare gömde hon sig bakom kameran – nu poserar hon med helt nytt självförtroende.
HÄLSA

Från storlek 44 till 38 och minus 25 centimeter i midjan.

Maria Rosén har gått ner 22 kilo. På träningslägret Svenska Hälsocampen hittade hon motivationen.

– Hela mitt liv har jag velat gå ner i vikt. Nu vill jag inte det längre, säger Maria.

Foto: BÖRJE THURESSON
MARIA ROSÉN
Ålder: 34.
Yrke: Ekonom.
Familj: Maken Stefan och sönerna Vincent och Tim.
Bor: På Värmdö utanför ­Stockholm.
Vikt innan: 87 kilo.
Vikt nu: 65 kilo.

Efter två graviditeter bestämde sig Maria Rosén. Nu var det dags att bli av med övervikten som gäckat så länge.

– Det är inte roligt att se ut som en barbamamma och man kan inte skylla på graviditeterna hur länge som helst. Det är inte roligt att shoppa kläder så man struntar i det och får ångest ändå över att man inte har någonting att ha på sig.

– Jag har aldrig gillat ”metod­varianterna” eller dieter. Jag kände att Hälsocampen var en bra grej för mig. Det handlar om antal kalorier in och kalorier ut, nyttig mat och motion.

Maria kom i gång med ett intensivt träningsprogram. Samtidigt begränsade hon sitt energiintag till 1?300 kalorier om dagen. Efter åtta veckor såg hon resultat – men inte tillräckliga.

Hennes första mål var att gå ner 17 kilo.

– Men när jag hade nått det målet kände jag att jag kunde gå ner lite till. Jag hade ”flow” och var van vid att räkna kalorier. Så jag fortsatte tills jag hade gått ner 20 kilo. Efter det började jag långsamt att äta mer och minska träningen till den nivå som gjorde att jag skulle behålla vikten. Nu har jag behållit den i ett halvår – och också gått ner ytterligare två kilo.

Men nu, för första gången, vill inte Maria gå ner mer i vikt.

– Sedan barnen kom har jag aldrig gjort ett riktigt försök, men jag har hela tiden ­velat gå ner i vikt. En av sakerna jag kämpar med i dag är att vara nöjd med den vikt jag har och inte vilja gå ner mer.

Vad är det då som gjort att ­Maria klarat av att hålla vikten? Hon ­svarar ärligt och rakt:

– Så klart är fåfängan en ­motivation. Och nu när jag vet hur jag ska göra finns det inga ursäkter längre. Jag vet exakt hur många kalorier jag ska äta och hur många jag behöver göra av med. Det är enkel matte. Jag kan inte skylla på någonting!

Maria har blivit expert på att uppskatta och räkna hur många kalorier mat innehåller.

Hon äter 1 850 kalorier per dag och tränar squash och går  raska promenader.

En annan viktig del i framgången­ är stödet hemifrån.

– I början var det väldigt tids­krävande. Jag berättade för min man att jag ville genomföra Hälso­campen och att han skulle behöva hämta och lämna barnen en tid framöver. Han svarade ”visst, ­naturligtvis ska du göra det om du vill och det är någonting du ­kommer att må bra av”, ­berättar Maria.

– Men det är bara mig det hänger på. Det spelar egentligen ingen roll vad mina vänner, min make eller mina barn säger. Min fyraåring ­säger att jag är fin oavsett hur tjock jag är. Men det är ju jag som måste må bra.

Foto: KRISTER HALVARS
Kropp & Hälsas reporter Johanna Björklunds testade Svenska Hälso­campen förra året. Här i dragkamp med Martin Lidberg.

Det här är Hälsocampen:

Svenska Hälsocampen pågår i åtta veckor.

Starten sker den 25 april. Samtliga deltagare får medlemskap i Viktklubb.se. De fyra första veckorna är en uppbyggnads­period där du hemma följer anpassade kost- och träningsprogram. Därefter följer en vecka i Rättvik där du drillas av flera experter. Sedan får du nya program att följa i ytterligare tre veckor.

Instruktörer är bland annat Kropp & Hälsas tränings­expert Martin Lidberg och Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.

Mer information hittar du på svenskahalsocampen.se

Marias bästa tips för att komma i gång:

1. Tänk inte ”jag borde” utan ”jag ska”. Ställ dig frågan om din viktnedgång är någonting du verkligen vill eller något du bara drömmer om? Bestäm dig och ta tag i det på en gång! Tänker du att du ska göra det i morgon kommer ångesten.

2. När du bestämt dig för att gå ner i vikt – tänk ut hur du ska gå till väga. Många vill gå ner i vikt och provar olika metoder – men inte träning.

3. Förankra ditt beslut hos familjen och närmaste vännerna så de kan stötta och uppmuntra dig. ”Hemligbantar” man är det lätt att fuska.

4. Försök att få med dig någon på resan. Det är roligt att följas åt och hjälpa varandra och träna. Men ni måste vara lika motiverade, annars är det lätt att fuska tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM